Ανάλυση της ποιότητας των αστικών λυμάτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος της πόλης της Μυτιλήνης - Γαρυφάλλου, Ζωή (2015)
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «κοινή συνείδηση» τόσο στους επιστήμονες, όσο και στους απλούς ανθρώπους ότι η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, συχνά υποβαθμίζεται με συνέπειες που δεν είναι πάντα δυνατόν να εκτιμηθούν επακριβώς. Η αλόγιστη και εσπευσμένη εξάντληση των πολύτιμων αλλά περιορισμένων πρώτων υλών και η αγνόηση των ορίων των δυνατοτήτων, που έχει ο πλανήτης Γη, οδηγούν πολύ συχνά σε καταστροφή των ισορροπιών που διέπουν τα οικοσυστήματα. Η συνειδητοποίηση του μεγέθους των παραπάνω προβλημάτων άρχισε στην δεκαετία του '70, όπου πλήθος βιβλία εκδόθηκαν σχετικά με τη σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη Γη και εξέπεμπαν συνήθως απαισιόδοξα μηνύματα, έως «αποκαλυψιακές» προφητείες προβλέποντας ένα χαοτικό μέλλον που ανέμενε στη στροφή του δρόμου το ανθρώπινο γένος. Οι εποχές αυτές έχουν περάσει ασυζητητί και ο άνθρωπος έχει καταλάβει την αλληλεξαρτημένη σχέση ανθρώπου-φυσικού περιβάλλοντος, σε συνάρτηση με την κακομεταχείριση του δευτέρου από τον πρώτο, για αυτό και οδηγήθηκε στην λήψη μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται σε παγκόσμια κλίμακα για την προστασία του περιβάλλοντος, σημαντική θέση κατέχει η διατήρηση της καθαρότητα; της ατμόσφαιρας και των υδάτων και ιδίως των θαλασσών. Οι κυβερνήσεις των κρατών αναλογιζόμενοι την μεγάλη σημασία των καθαρών θαλασσών άρχισαν να παίρνουν μέτρα με τα οποία θα μπορούσαν να εμποδίζουν την αλόγιστη μόλυνση και ρύπανση τους. Οι πρώτες προσπάθειες για τον έλεγχο της ρύπανσης των ακτών και των θαλασσών άρχισαν με την υπογραφή της σύμβασης του 1972 στο Λονδίνο, που αφορούσε την απόρριψη αποβλήτων στην θάλασσα. Από τότε και ύστερα πολλές συμβάσεις έχουν υπογραφεί και πολλά διακρατικά προγράμματα έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την μελέτη και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ένα από αυτά είναι και το Πρόγραμμα Έρευνας και Συστηματικής Παρακολούθησης της Ρύπανσης στην Μεσόγειο (MED POL ). Η πτυχιακή αυτή έγινε στα πλαίσια αυτού του προγράμματος (MED POL), μιας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Περιβάλλοντος) είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του στην περιοχή της ανατολικής Λέσβου. Αρχικά αναφέρονται κάποια στοιχεία για την διεξαγωγή του προγράμματος αυτού και στην συνέχεια εξετάζονται οι εξής τομείς: 1 ) Οι διαλυμένοι/διασκορπισμένοι πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακα; στην θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Λέσβου, 2 ) Ανάλυση της ποιότητας των αστικών λυμάτων της πόλης της Μυτιλήνης (ως κύριος παράγοντας ρύπανσης του θαλάσσιου αποδέκτη) και 3) Η κοκκομετρία, ο οργανικός άνθρακας και το ανθρακικό ασβέστιο που περιέχονται στα ιζήματα της θαλάσσιας ζώνης της ανατολικής Λέσβου (ως τελικός αποδέκτης της ρύπανσης ).