Τεχνολογίες Επεξεργασίας Ελαιουργικών Αποβλήτων, προγράμματος ¨LIFE Oleico+¨, εφαρμογή στο Δήμο Μαλεβιζίου, Ηρακλείου Κρήτης - Βαρδαλαχάκης, Χαράλαμπος (2015)
Τα υγρά απόβλητα ελαιουργείων ΥΑΕ αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις ελαιοπαραγωγικές χώρες. Η επικινδυνότητα των επιπτώσεων τους αλλά και η έλλειψη βιώσιμης επεξεργασίας τους, οδηγεί τους ερευνητές σε όλο και μεγαλύτερη έρευνα για ανακάλυψη ικανοποιητικών μεθόδων επεξεργασίας.Στα πλαίσια αυτών των συνθηκών, αναπτύχθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ¨LIFE Oleico+¨ με τεχνολογίες επεξεργασίας των ΥΑΕ, που έλαβε χώρα σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.Το πρόγραμμα παρουσίαζε τις εξής τεχνολογίες: Κομποστοποίηση σε σειράδια, Στερεό Βιοκαύσιμο (Bio Combus), Φυτο-Εξυγίανση, Tirsav e-Tirsav plus, Αερόβιος Βιολογική Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων Ελαιουργείων, Ηλεκτροκροκκίδωση, Εξάτμιση-Υδρόλυση-Οξείδωση (Ε.Υ.Ο.) και τέλος Αναερόβια Χώνευση σε Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων.Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώθηκε στις συγκεκριμένες τεχνολογίες και διερεύνησε την εφαρμογή τους στα ελαιουργεία του Δήμου Μαλεβιζίου, Ηρακλείου Κρήτης. Έπειτα από την εκπόνηση της, εξήχθησαν ποικίλα συμπεράσματα. Αρχικά, ότι υπάρχουν μέθοδοι που επεξεργάζονται επιτυχώς τα απόβλητα αποφέροντας σημαντικά έσοδα. Ωστόσο, τα υψηλά κόστη επένδυσης και λειτουργιάς που απαιτούνται, τις καθιστούν μη βιώσιμες οικονομικά. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες ενδέχεται να γίνουν περισσότερο ελκυστικές στο άμεσο μέλλον, με πιθανή συγχρηματοδότηση από τα κράτη αλλά και με τη μείωση του κόστους, εξαιτίας του ανταγωνισμού.Κυριότερο βέβαια συμπέρασμα όλων είναι ότι, η τεχνολογία ¨Στερεό Βιοκαύσιμο (Bio Combus)¨, επιτυγχάνει την επεξεργασία των ΥΑΕ και ταυτόχρονα είναι οικονομικά βιώσιμη, με χαμηλής έντασης περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για τα δεδομένα της περιοχής μελέτης.Τα συμπεράσματα αυτά, φέρνουν προ των ευθυνών, ελαιουργούς και πολιτικοί φορείς, που αντιμετωπίζουν οι μεν, με απάθεια και οι δε, με αδιαφορία, το χρόνιο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα των ΥΑΕ.