Αξιολόγηση της σημαντικότητας των χερσαίων πηγών ρύπανσης στη λεκάνη της Μεσογείου - Παπαντωνίου, Λαμπρινή (2015)
Η παρούσα εργασία αποτελεί πτυχιακή εργασία για το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θέμα της έχει την αξιολόγηση της σημαντικότητας των χερσαίων πηγών ρύπανσης σε διασυνοριακό επίπεδο στην περιοχή της Μεσογείου. Η περιοχή της Μεσογείου προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρων των ερευνητών επιστημόνων λόγω των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζει αλλά και των έντονων ανθρώπινων δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στις ηπειρωτικές περιοχές που την περιβάλλουν. Είναι γνωστό ότι από την αρχαιότητα στη Μεσόγειο εμφανίστηκαν και άκμασαν μεγάλοι πολιτισμοί που επηρέασαν σημαντικά το πνεύμα του σύγχρονου ανθρώπου. Και σήμερα όμως στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας ενώ η ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων και κυρίως της βιομηχανίας και του τουρισμού είναι συνεχής και έντονη κυρίως στα παράλια των μεσογειακών χωρών. Βέβαια αυτή η ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς τίμημα. Αντίθετα μάλιστα το πρόβλημα της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις ενώ εντείνεται ακόμη περισσότερο λόγω των ιδιαίτερων φυσικών και τοπογραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη κοινωνικοοικονομική και πολιτική σημασία της περιοχής αναδεικνύουν το ενδιαφέρον που έχει το θέμα καθώς και την ανάγκη να προσδιοριστούν οι σημαντικότερες εστίες ρύπανσης με διασυνοριακές επιπτώσεις που χρήζουν άμεσης οικονομικής επένδυσης για τον περιορισμό των επιπτώσεων που προκαλούν. Εξάλλου αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης (ΜΑΡ), πάνω στο οποίο βασίστηκε αυτή η μελέτη. Για να καταστεί λοιπόν εμφανές το που πρέπει να επικεντρωθούν τα μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης έγινε μια αξιολόγηση των σημαντικότερων σημείων (hot-spots) ρύπανσης όπως αυτά ορίζονται από το ΜΑΡ χρησιμοποιώντας μεθόδους πολυκριτηριακής ανάλυσης. Ουσιαστικά η εργασία χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες. Στη πρώτη αναλύεται σύντομα το θεωρητικό υπόβαθρο της πολυκριτηριακής ανάλυσης καθώς και της θαλάσσιας ρύπανσης . Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής και οι σημαντικότερες πηγές ρύπανσης όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΜΑΡ. Τέλος στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση τους και δίνονται τα αποτελέσματα της .