Η αλλαγή στη διαχείρηση των οικοσυστημάτων: εγκαταλελειμμένοι ελαιώνες και αναδασωμένοι πευκώνες - Βλατσιώτης, Γιάννης (2015)
Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η σύγκριση δύο διαφορετικών οικοσυστημάτων, ενός εγκαταλελειμμένου ελαιώνα και ενός πευκώνα. Και τα δυο οικοσυστήματα βρίσκονται σε αναβαθμίδες κάτι που μπορεί να μας φανερώσει ένα παλαιότερο διαφορετικό καθεστώς στις χρήσεις γης. Και τα δυο συστήματα είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης του ανθρώπου, τόσο ο ελαιώνας ο οποίος παλαιότερα καλλιεργούταν, αλλά εδώ και περίπου 10-15 χρόνια έχει εγκαταλειφθεί όσο και ο πευκώνας ο οποίος φυτεύτηκε πριν από περίπου 50 χρόνια σε μια περιοχή όπου καλλιεργούνταν με σιτηρά. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την άρτια μελέτη των δύο συστημάτων, κατά το σχεδιασμό του πειράματος δόθηκε μεγάλη σημασία στην εξάλειψη των αβιοτικών παραγόντων κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο σε έρευνα πεδίου. Έτσι τα δυο οικοσυστήματα είναι σχεδόν δίπλα το ένα με το άλλο, βρίσκονται στην ίδια πλαγιά, με την ίδια κλίση και τον ίδιο προσανατολισμό (έκθεση). Σκοπός της εργασίας είναι να διερευνηθούν οι ιδιότητες των δύο οικοσυστημάτων ως προς τη βιοποικιλότητα και την οικολογική τους σημασία. Αρχική υπόθεση της έρευνας είναι ότι ο πευκώνας παρόλο που είναι πιο παραγωγικός υποστηρίζει λιγότερη βιοποικιλότητα σε σχέση με τον εγκαταλελειμμένο ελαιώνα ο οποίος θεωρούμε ότι βρίσκεται πιο κοντά στα μεσογειακά τύπου οικοσυστήματα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και την ανθρώπινη επίδραση, και εμφανίζει μεγαλύτερη βιοποικιλότητα και σταθερότητα. Μεθοδολογική προσέγγιση: Η προσέγγιση του θέματος γίνεται με βάση τα χλωριδικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά των δυο οικοσυστημάτων. Έτσι εφαρμόστηκαν εδαφολογικές αναλύσεις, υπολογισμός της φυτοκάλυψης των ξυλωδών, μέτρηση της ποικιλότητας των ποωδών και εκτίμηση της ποώδους βιομάζας στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν στη σύγκριση των δύο οικοσυστημάτων. Τέλος, για την πιο ολοκληρωμένη εξέταση των συστημάτων η έρευνα εφαρμόστηκε σε επίπεδο ετησίου κύκλου με τρεις δειγματοληψίες εδάφους τις εποχές φθινόπωρο-χειμώνας-άνοιξη ενώ η φυτοκάλυψη των ξυλωδών, η ποικιλότητα των ποωδών και η βιομάζα συλλέχτηκε στα τέλη της άνοιξης, περίοδος της μέγιστης δραστηριότητας για τα μεσογειακά οικοσυστήματα.