Αλλαγές στις χρήσεις γης και ευτροφισμός σε αβαθή, πεδινή λίμνη της νότιας Ουαλίας : Llangorse Lake, Εθνικό Πάρκο Brecon Beacons : μια χαρτογραφική μελέτη - Νύκτας, Παναγιώτης (2015)
Η λίμνη Llangorse, ή αλλιώς Llyn Syfaddan είναι ένα σχετικά μεγάλο, ρηχό υδάτινο σώμα. Βρίσκεται στις πεδινές εκτάσεις της νότιας Ουαλίας εντός του εθνικού πάρκου Brecon Beacons καλύπτοντας έκταση 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε μια λεκάνη απορροής της είναι περίπου 15 φορές μεγαλύτερη (20,64km2). Είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη φυσική λίμνη της νότιας Ουαλίας ενώ από το 1954 έχει χαρακτηριστεί ως Τοποθεσία Ειδικού Επιστημονικού Ενδιαφέροντος, Περιοχή Πίεσης και Ευαίσθητη Περιοχή. Η Llangorse αν και είναι μια χαρακτηριστική πεδινή λίμνη η οποία όμως υπόκειται σε επιδράσεις από το ορεινό περιβάλλον της κυρίως σε ότι αφορά τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Κύριες δραστηριότητες που παρατηρούνται στην λεκάνη απορροής της είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Το κλίμα και η μορφολογία της περιοχής είναι ο λόγος ύπαρξης εκτεταμένων χορτολιβαδικών εκτάσεων, στις οποίες γίνεται εκτροφή ζώων. Αν και είναι από τις λίγες από φυσικά αίτια ευτροφικές λίμνες της Ουαλίας υπάρχουν ενδείξεις ότι ήδη από το 1960 υπάρχει αύξηση των θρεπτικών στη μάζα της ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δράσης. Τέσσερις φαίνεται να είναι οι επικρατέστεροι παράγοντες που ενδέχεται να επέδρασαν στις συγκεντρώσεις των θρεπτικών στην μάζα του νερού τις τελευταίες δεκαετίες: α) Η εκροή των λυμάτων του χωριού Llangorse και των τουριστικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά στις όχθες της λίμνης. β) Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην λεκάνη απορροής καθώς και η αλλαγή στις πρακτικές καλλιέργειας (π.χ. η λίπανση). γ) Ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων και των κτηνοτροφικών αποβλήτων στην λεκάνη απορροής. δ) Η ανάδευση των ιζημάτων από τα μηχανοκίνητα σκάφη αναψυχής. Στην εργασία αυτή γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων για τις χρήσεις γης στη λεκάνη απορροής και τη λίμνη Llangorse και συσχετισμός των αλλαγών με την αύξηση του ευτροφισμού, Μέσο για την ανάλυση αυτή αποτελεί η γεωκωδικοποίηση και διαχείριση των χωρικών πληροφοριών σε πρόγραμμα GIS. Οι ψηφιακοί θεματικοί χάρτες που κατασκευάστηκαν είναι σύνθεση των χρήσεων της γης και άλλων δευτερευόντων πληροφοριακών επιπέδων. Σε ότι αφορά στα μη χωρικά δεδομένα, προσπάθεια γίνεται για την εκτίμηση των αλλαγών στον τομέα της κτηνοτροφίας καθώς και των επιδράσεων από την τουριστική κίνηση στην περιοχή. Η σημαντικότερες ίσως επιπτώσεις για τη λίμνη τις τελευταίες δεκαετίας προέρχονταν από την εκροή των υγρών αποβλήτων του χωριού Llangorse μεταξύ του 1950 και του 1982. Η εκτροπή του αγωγού από τη λίμνη το 1981 συντέλεσε στην βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και άρση ορισμένων από τα φαινόμενα του ευτροφισμού. Τα δεδομένα από τη χρήση της γης δείχνουν σταδιακή εντατικοποίηση των αγροτικών δραστηριοτήτων στις ενορίες γύρω από τη λίμνη γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένες εισροές θρεπτικών. Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην κάλυψη της γης κατά τις δεκαετίες που εξετάστηκαν συντελέστηκε μεταξύ των ετών 1937 και 1960 αντικατοπτρίζοντας τις επιδράσεις από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κατά την περίοδο αυτή παρουσιάζεται μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων οι οποίες, όμως, μετά το 1960 αυξάνονται σε απόλυτες τιμές. Παρόλο που οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και οι βοσκές δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά από την δεκαετία του '30, σημαντική είναι η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου και της χρήσης των βοσκοτόπων. Από το 1945 μέχρι το 1960 παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση στους αριθμούς των βοοειδών και αιγοπροβάτων. Μετά την περίοδο αυτή το ζωικό κεφάλαιο ακολούθησε μικρούς ρυθμούς αύξησης με εξαίρεση μια έντονη αύξηση του πληθυσμού την περίοδο 1982-87 η οποία εστιάζεται στη περιοχή της ενορίας Llangorse. Παρατηρήσεις που έχουν γίνει στην λίμνη Llangorse έδειξαν ότι η δράση των ταχύπλοων προκαλεί ανατάραξη του ιζήματος της λίμνης αλλά δεν υπάρχει τεκμηριωμένη μέθοδος για τον υπολογισμό του φαινομένου. Η διαταραχή του πυθμένα της λίμνης από τα ταχύπλοα, λόγω του μικρού βάθους της, παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην αύξηση της θολερότητας του νερού όσο και στον εμπλουτισμό της στήλης του νερού με θρεπτικά συστατικά από το ίζημα. Η ανάλυση δεδομένων για την κίνηση των σκαφών στη λίμνη δεν δείχνει σημαντικές μεταβολές από την δεκαετία του '70. Η Llangorse υποστηρίζει μεγάλο αριθμό υδρόβιων μακρόφυτων και θεωρείται ότι βρίσκεται στην ευτροφική κατάσταση ενώ κατά καιρούς έχει μεταπηδήσει στην υπερευτροφική κατάσταση όπου η υδρόβια βλάστηση μειώθηκε τόσο σε ποικιλία όσο και σε εξάπλωση. Με δεδομένη την ποιότητα του νερού, στο μέλλον ενδέχεται η λίμνη να χάσει την ποικιλότητα της σε υδρόβια φυτά και να αναπτύξει χλωρίδα στην οποία θα κυριαρχεί το φυτοπλαγκτόν. Αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό για τη λίμνη Llangorse, τότε είναι σημαντικό να προσδιοριστούν οι λόγοι της περιοδικής μείωσης της βλάστησης Η εργασία καταλήγει με την διατύπωση προτάσεων που αφορούν την μείωση των ευτροφικών φαινομένων αλλά και ερευνητικούς στόχους για την καλύτερη κατανόηση των οικοσυστημικών διεργασιών.