Ανάλυση ενεργειακής κατανάλωσης στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1990-1995 - Τσολάκης, Γιώργος (2015)
Η εργασία αυτή αποτελείται από τον πρόλογο, το κυρίως κείμενο που χωρίζεται σε 4 κεφάλαια, τα παραρτήματα και τη βιβλιογραφία. Στόχος αυτής της εργασίας είναι να κάνει μια ανάλυση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1990-1995. Στο Κεφάλαιο 2. «Ενέργεια Στην Ελλάδα» γίνεται μια γενική αναφορά περί ενέργειας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1948-1973 και κατά την περίοδο 19741992. Παρουσιάζεται η δομή και η ανάπτυξη του συστήματος ενέργειας, καθώς παρουσιάζονται και οι σημαντικότερες επενδύσεις του τομέα. Επίσης παρουσιάζεται η εξέλιξη βασικών δεικτών της ενέργειας, όπως η κατά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας, η ενεργειακή ένταση, η εισοδηματική ελαστικότητα ενέργειας, και ο βαθμός ενεργειακής αυτοδυναμίας. Αναπτύσσεται το ισχύον σύστημα τιμολόγησης, και το ζήτημα της ορθολογικής χρήσης ενέργειας. Τέλος εστιάζεται το ενδιαφέρον στον τομέα του ηλεκτρισμού όσον αφορά την παραγωγή αλλά και την κατανάλωση πριν και μετά της ιδρύσεως της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η) . Στο Κεφάλαιο 3. "Ενεργειακή κατανάλωση περιόδου 1990-1995. Ανάλυση και Σχολιασμός , γίνεται παράθεση διαγραμμάτων για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος ανά χρήση (οικιακή, εμπορική, βιομηχανική, γεωργική χρήση, χρήση των δημοσίων και δημοτικών αρχών, και του φωτισμού των οδών) και ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, για την περίοδο 1990-1995. Τα εν λόγω διαγράμματα προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε τα οποία περιέχονται στους πίνακες που υπάρχουν στο παράρτημα των πινάκων, στο τέλος της εργασίας. Επίσης γίνεται σχολιασμό; των διαγραμμάτων, για το έτος 1991, και σχολιασμός της εξέλιξης των δεικτών στην περίοδο 1990-1995. Πιο συγκεκριμένα η δομή αυτού του κεφαλαίου έχει ως εξής: Από την ενότητα 3.0 έως την ενότητα 3.5 παρουσιάζονται διαγράμματα για κάθε έτος από το 1990 έως το 1995, αντίστοιχα. Για κάθε έτος υπάρχει πρώτα ένα διάγραμμα ηλεκτρικής κατανάλωσης ανά κατηγορία χρήσης, σε απόλυτους αριθμούς. Ακολουθούν ξεχωριστά διαγράμματα των δεικτών κατανάλωσης (κατηγορία χρήσεως ανά κάτοικο). Στο τέλος της ενότητας παρατίθεται συγκεντρωτικό διάγραμμα που περιέχει όλους τους προηγούμενους δείκτες.(Για τους δείκτες αυτούς, πρέπει να πούμε ότι η αναγωγή ανά κάτοικο γίνεται βάσει του πραγματικού πληθυσμού, όπως αυτός εμφανίζεται στην απογραφή του 1991. Βλέπε στα Παραρτήματα: Πίνακας πληθυσμού κατά γεωγραφικό διαμέρισμα.) Στην ενότητα 3.6 παρατίθενται σχόλια πάνω στα διαγράμματα του 1990. Στην ενότητα 3.7 υπάρχουν διαγράμματα των δεικτών για την περίοδο 1990-1995 και μπορούμε να έχουμε μια γενική εικόνα για την εξέλιξη των δεικτών σε αυτό το διάστημα. Στην ενότητα 3.8 επιλέξαμε να παρουσιάσουμε την εξέλιξη που έχουν βασικοί δείκτες (όπως αυτοί της οικιακής, εμπορικής, βιομηχανικής, και γεωργικής χρήσης) στην περίοδο του 1990 με 1995 για επιλεγμένες περιοχές. Οι περιοχές που επιλέχθηκαν είναι το διαμέρισμα της Περιφέρειας Πρωτευούσης για την οικιακή χρήση, οι Νήσοι Αιγαίου για την εμπορική χρήση, η Λοιπή Στερεά και Εύβοια για την βιομηχανική χρήση, και η Θεσσαλία για την γεωργική χρήση. Τέλος στο Κεφάλαιο 4. "Συμπεράσματα" παρουσιάζονται τα τελικά συμπεράσματα.