Πολεοδομικός σχεδιασμός Άρτας - Κωνσταντάκη, Κωνσταντίνα (2015)
Η πτυχιακή λέγεται Πολεοδομικός Σχεδιασμός της πόλης της Άρτας. Στην μελέτη αυτή γίνεται προσπάθεια συμφιλίωσης πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αφού η πόλη βρίσκεται μέσα στο περιβάλλον και έχει άρρηκτη σχέση με αυτό . Η πόλη της Άρτας βρίσκεται στο Δήμο της Άρτας που είναι η πρωτεύουσα του Ν. Άρτας και εντάσσεται στην Περιφέρεια Ηπείρου με πρωτεύουσα της τα Ιωάννινα. Ο Νομός της Άρτα βρίσκεται ΒΔ της Ελλάδας όπως φαίνεται στον Χάρτη 1. Η μελέτη γίνεται όμως όχι μόνο για την πόλη της Άρτας αλλά και για την ευρύτερη σε αυτή περιοχή Χάρτης 2. ΣΤΟΧΟΣ : Στόχος της μελέτης είναι η επίτευξη βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης της πόλης της Άρτας, μιας πόλης που μπορεί να αναπτυχθεί και να συνεισφέρει πολύ περισσότερα στους κατοίκους της, από ότι προσφέρει σήμερα. Γίνεται δηλαδή μια προσπάθεια για ανάπτυξη της περιοχής, ούτως ώστε να προσελκύσει περισσότερο πληθυσμό και να γίνει αποκέντρωση πληθυσμού από πόλεις όπως η Αθήνα, μιας πόλης που ή δη ασφυκτιά και όσο το δυνατό μείωση της μετανάστευση ς από την πόλη . Αυτό πετυχαίνετε αρχικά, με λεπτομερή μελέτη της πόλης και μελέτη σε περιορισμένο βαθμό της γύρω περιοχής, καθώς η πόλη και περίγυρός τη ς αλληλοεπηρεάζονται και το βασικότερο είναι ότι μπορεί ο δεύτερος να αποτελέσει περιοχή της μελλοντικής εξάπλωσης της. Αυτό όμως στο οποίο πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία, είναι η βαρύτητα που επιβάλλεται να δοθεί στο παράγοντα περιβάλλον. Ο σεβασμός στο περιβάλλον πρέπει πάντα να αποτελεί τη βασική παράμετρο σε κάθε ενέργειά μας, γιατί σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει σεβασμός στον άνθρωπο, καλύτερο βιοτικό επίπεδο, μεγαλύτερη προσέλκυση ανθρώπων και δραστηριοτήτων και επομένως ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ : Για να εκπονηθεί αυτή η μελέτη έγινε συγκέντρωση στοιχείων από διάφορες πηγές . Κύρια η συγκέντρωση στοιχείων έγινε από τη Νομαρχία Άρτας, της Πολεοδομία του Δήμου Αρταίων, την Στατιστική Υπηρεσία Αθήνας, Μυτιλήνης και Άρτας, το ΚΕΠΕ Αθήνας, τη Δασική Υπηρεσία Άρτας, τη δημοτική Υπηρεσίας Ύδρευσης Άρτας, το ΥΗΕ Πουρνάρι Ι Άρτας, τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Χωροταξίας Αθήνας και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ιωαννίνων . Επισκέψεις έγιναν ακόμα σε πληθώρα άλλων υπηρεσιών, όπου κάποιες φορές οι προσπάθειες για απόσπαση πληροφοριών είχαν θετικό αποτέλεσμα ενώ κάποιες άλλες όχι. Επίσης χρειάστηκε μελέτη στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, αλλά και στην βιβλιοθήκη της Άρτας. Από όλη αυτή την έρευνα μαζεύτηκε μια βιβλιογραφία για την πόλη της Άρτας η οποία έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί όσο το δυνατό καλύτερα. Έτσι μέσω αριθμού μελετών και βιβλίων που μελετήθηκαν, έγινε επιλογή στοιχείων, εμπλουτισμός και ανάλυση τους . Επίσης κρίθηκε αναγκαία η απευθείας σύνδεση και συ ζήτηση με άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο, αλλά και με απλούς πολίτες της Άρτας, για τον εντοπισμό κυρίως των προβλημάτων. Συζητήσεις με πολίτες γίνανε κατά τη διάρκεια της καταγραφής χρήσεων γης στην πόλη . Κατά την διάρκεια της καταγραφής αυτής αποκτήθηκε καλύτερα γνώση της πόλης και του σχεδιασμού της. Έγινε επίσης επεξεργασία χαρτών από άλλες μελέτες αλλά και ψηφιοποίηση του Σχεδίου Πόλης στο Arcview. Οι χάρτες αυτοί διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να εναρμονίζονται όσο το δυνατό καλύτερα με τη μελέτη αυτή. Τα μέρη της μελέτης αυτής δίνονται συνοπτικά παρακάτω . 1. Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή για τον πολεοδομικό σχεδιασμό στην Ευρώπη και στη συνέχεια για την Ελλάδα. Δίνονται επίσης κάποια στοιχεία για την ιστορία της πόλης της Άρτας . 2. Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, όπου αναλύονται το δυνατό περισσότερο όλοι οι παράγοντες που χαρακτηρίζουν την πόλη. 3. Τα προγράμματα που πρόκειται να γίνουν, ώστε να δοθεί μια εικόνα για το ποιες ενέργειες γίνονται για ανάπτυξη της περιοχής . 4. Εντοπισμός των προβλημάτων. 5. Οι δυνατότητες της περιοχής για ανάπτυξης. 6. Γίνεται παράθεση σεναρίων προς διάφορες κατευθύνσεις ανάπτυξης-τουρισμό, γεωργικό τομέα και μικτή. 7. Τέλος η πρόταση , όπου δίνεται μια ιδέα για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της πόλης της Άρτας.