Διατήρηση της φύσης στην Ευρώπη: εθνικές πολιτικές και βιοποικιλότητα - Ρούσσου, Όλγα (2015)
Η εργασία αυτή απευθύνεται σε άτομα που ζητούν να αποκτήσουν μια γενική ενημέρωση σχετικά με τη κατάσταση της φύσης και της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, τις εθνικές περιβαλλοντικές πολιτικές και τις διεθνείς συμβάσεις. Δύναται να βοηθήσει να βρει κανείς διέξοδο στο λαβύρινθο της πληροφορίας για την πολιτική που αφορά τη φύση και την διατήρησή της. Η εργασία αυτή δομείται σε 9 ενότητες: Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στην μεγάλη ποικιλία φυσικών οικοσυστημάτων και ορισμένων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της Ευρώπης. Στη δεύτερη και τρίτη ενότητα παρουσιάζονται στοιχεία της οικολογία; του τοπίου και ευρύτερα στοιχεία επιλογής προστατευόμενων περιοχών. Εδώ δίνεται έμφαση στο σχεδιασμό της φύσης με την εφαρμογή των οικολογικών δικτύων και την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου, το οποίο δομείται από αυτά τα τοπικά, περιφερειακά και εθνικά συστατικά στοιχεία.. Στην πέμπτη ενότητα επιχειρείται να γίνει μια σύντομη ανασκόπηση στην επιστημονική έρευνα και την πολιτική σχετικά με την βιοποικιλότητα. Η έκτη ενότητα ασχολείται με ένα όχι ιδιαίτερα γνωστό φαινόμενο, τα δίκτυα συναφών ανθρωπίνων ειδικοτήτων τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για όλες τις συντονισμένες ενέργειες στη διατήρηση της φύσης. Παρουσιάζονται ορισμένες οργανώσεις, κυβερνητικές και μη, και οι δραστηριότητές τους, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται μια αποτίμηση και ανάλυσή τους. Τέλος, εξετάζονται αναλυτικά ορισμένες δράσεις της Ε.Ε. και πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στα πλαίσια της διατήρησης της φύσης. Στην έβδομη ενότητα περιγράφονται ξεχωριστά οι διεθνείς συμβάσεις που αφορούν την διατήρηση της φύσης και της άγριας ζωής. Στην επόμενη ενότητα της εργασίας, όγδοη, γίνεται μια αναφορά στις ευρωπαϊκές χώρες ξεχωριστά που στοχεύει στο να αποκομίσει ο αναγνώστης μια πλήρη γνώση των θεμάτων που σχετίζονται με τη φύση. Πιο συγκεκριμένα παραθέτονται στοιχεία της περιβαλλοντικής πολιτικής, του χαρακτηρισμού της γης του ρόλου των μη κυβερνητικών οργανισμών και της κατάστασης της βιοποικιλότητας. Στην τελευταία ενότητα επισημαίνονται ορισμένα κενά που υπάρχουν και παραθέτονται ορισμένα συμπεράσματα που ανακύπτουν από τις ενότητες που αναλύθηκαν προηγουμένως.