Παρακολούθηση βαρέων μετάλλων (MN, CU, MO, CO, V, ZN, FE) στα επιφανειακά ύδατα της Ελλάδος - Χονδρομήτρος, Κωνσταντίνος (2015)
Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός τόσο των επιστημόνων όσο και των πολιτικών για τους κινδύνους των βαρέων μετάλλων και των άλλων επικίνδυνων χημικών ενώσεων/ρύπων επάνω στην ανθρώπινη υγεία και στο φυσικό περιβάλλον έχει αυξηθεί παγκοσμίως. Απόρροια όλου αυτού του προβληματισμού είναι αφ' ενός η προσπάθεια αύξησης της γνώσης επάνω στο αντικείμενο από την επιστημονική κοινότητα και αφ' εταίρου η προσπάθεια θέσπισης προστατευτικών μέτρων, νόμων και ρυθμίσεων από την πολιτική ηγεσία. Το απλό παράδειγμα της επιβολής χρήσης αμόλυβδης βενζίνης σε αυτοκίνητα και μηχανές το 2000 μας δείχνει ότι το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τοξικά μέταλλα είναι υπαρκτό και αγγίζει όλους μας. Ακόμη και πολύ μικρές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων αρκούν για να επιφέρουν βλάβες στους ζώντες οργανισμούς. Είναι επομένως αναγκαίο τα αποτελέσματα των μετρήσεων που αφορούν συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων να είναι απόλυτα ακριβείς αφού θα αποτελέσουν βάση δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να υπάρχει ένας σωστός σχεδιασμός και ακρίβεια εκτέλεσης της αναλυτικής διαδικασίας σε όλα τα επιμέρους της στάδια (θέσεις δειγματοληψίας, δειγματοληψία, αποθήκευση δειγμάτων, προκατεργασία, χρήση κατάλληλης αναλυτικής μεθόδου, στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων). Σε αυτή την τροχιά κινήθηκε και η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια για να επιτύχει όσο το δυνατόν πιο ακριβή αποτελέσματα μετρήσεων. Αποτελέσματα δηλαδή που να πλησιάζουν όσο γίνεται πιο πολύ την πραγματικότητα.