Συνολική παρακολούθηση συστήματος ενεργού ιλύος: εφαρμογή της μεθόδου της χλωρίωσης για την αντιμετώπιση νηματοειδούς διόγκωσης - Ιωσηφίδου, Κατερίνα (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να μελετηθεί η λειτουργία τυπικού συστήματος ενεργού ιλύος του εργαστηρίου Ποιότητας Υδάτων και Αέρα, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα επιδιώχθηκε τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων. Για την μελέτη και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας, πραγματοποιούνταν συνεχείς μετρήσεις των λειτουργικών παραμέτρων. Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας εκτελούνταν οι εξής μετρήσεις: Μετρήσεις που αφορούσαν την ομαλή λειτουργία της μονάδας 1. παροχή υποστρώματος με τη μορφή γλυκόζης 2. παροχή απαιτούμενων θρεπτικών 3. συντήρηση του μηχανικού εξοπλισμού της μονάδας Αναλυτικές μετρήσεις προσδιορισμού των ακολούθων παραμέτρων - Η παροχή των εισερχόμενων αποβλήτων (Qin). - Το TOC των εισερχόμενων αποβλήτων (inn) και των επεξεργασμένων λυμάτων στην εκροή του συστήματος (out). - Το COD των εισερχόμενων αποβλήτων (in) και των επεξεργασμένων λυμάτων στην εκροή του συστήματος (out) . - Η συγκέντρωση των αιωρούμενων στερεών στη δεξαμενή αερισμού (MLSS) και των αιωρούμενων στερεών στα επεξεργασμένα λύματα της εξόδου (SSout). - Η κατά όγκο συγκέντρωση και κατανομή των αιωρούμενων στερεών στη δεξαμενή αερισμού και στην έξοδο των επεξεργασμένων λυμάτων, με συσκευή Mastersizer. - Ο δείκτης καθιζησημότητας της ιλύο; (SVI) - Ο ρυθμός κατανάλωσης οξυγόνου (OUR) - Η συγκέντρωση του διαλυμένου οξυγόνου (ΩΟ) στο τέταρτο διαμέρισμα της δεξαμενής αερισμού . - Η θερμοκρασία Τ (oC) στο τέταρτο διαμέρισμα της δεξαμενής αερισμού . - Το ρΗ στο τέταρτο διαμέρισμα της δεξαμενής αερισμού . - Η θολότητα στα επεξεργασμένα απόβλητα. - Μικροσκοπική παρατήρηση της ενεργού Ιλύος. Θα πρέπει να αναφερθεί πως στη μικροσκοπική παρατήρηση της ενεργού ιλύος εφαρμόστηκαν χρωστικέ; μέθοδοι που παρείχαν αξιόλογη πληροφορία για τα χαρακτηριστικά της μικροπανίδας της ιλύος. Για τη κατανόηση του πειραματικού μέρους της διπλωματική; εργασίας, θεωρήθηκε απαραίτητο να γίνει πριν από την παρουσίασή του μια θεωρητική αναφορά σχετικά με τις διεργασίες που παρατηρούνται σε συστήματα ενεργού ιλύος. Έτσι στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή των συστημάτων της ενεργού ιλύος Ακολουθεί το δεύτερο κεφάλαιο που παραθέτει πληροφορίες για τη μικροβιολογία της ενεργού ιλύς Στη συνέχεια αναλύεται η διαδικασία της βιοκροκίδωσης, μιας και αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα όσον αφορά την απόδοση των συστημάτων. Το τέταρτο κεφάλαιο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα διαχωρισμού των στερεών της ιλύος Θα ήταν παράλειψη να μην παρουσιαστεί ο τρόπος πραγματοποίησης των πειραματικών μετρήσεων, γι' αυτό στο κεφάλαιο πέντε περιγράφονται αναλυτικά όλες οι μετρήσεις και ο τρόπος που εκτελέστηκαν. Η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με την παράθεση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις τρεις πειραματικές περιόδους, καθώς επίσης και τα συμπεράσματα που μπορούν να διεξαχθούν από αυτά.