Οικονομική αξιολόγηση έμμεσων περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αποκατάστασης της λίμνης Κάρλας - Τσίκος, Ιωάννης (2015)
Στην εισαγωγική αυτή ενότητα προσδιορίζονται οι στόχοι της παρούσας εργασίας . Ο προβληματισμός που οδήγησε στην εργασία αυτή ήταν η μεγάλη σημασία του υπό μελέτη έργου της αποκατάστασης της πρώην λίμνης Κάρλας και οι διαστάσεις που πήρε στον τύπο της χώρας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, μιας και η αποκατάσταση ενός τέτοιας κλίμακας οικοσυστήματος, πρώτη φορά επιχειρείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο . Το έργο αυτό έχει ένα ιδιόμορφο χαρακτήρα, όσο αφορά τη σημασία του για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρο το Θεσσαλικό κάμπο . Η ιδιομορφία του έγκειται στο γεγονός ότι ή αποκατάσταση της λίμνης σήμερα είναι τόσο επιτακτική ανάγκη, όσο ήταν σαράντα χρόνια πριν η ανάγκη της αποξήρανσης της. Οι ασταμάτητες πλημμύρες που κατέστρεψαν τις αγροτικές εκτάσεις και η ελονοσία που μάστιζε την περιοχή όταν υπήρχε η λίμνη, είχαν συσπειρώσει τους κατοίκους της περιοχής στο αίτημα της αποξήρανση της. Ομοίως, στις μέρες μας, η εξάντληση του υπόγειου υδροφορέα, η πτώση της παραγωγικότητας των χωραφιών, η κλιματική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς και μια σωρεία προβλημάτων που συνεπάγονται τα παραπάνω, έχουν κάνει κοινό αίτημα όλων την άμεση αποκατάσταση της λίμνης Την ατομική οικονομική αποτίμηση της αποκατάστασης προσπαθεί να μελετήσει η παρούσα εργασία, χρησιμοποιώντας την Μέθοδο της Εξαρτημένης Αξιολόγησης.