Οι ανθρώπινες επεμβάσεις και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον: στα βιβλία του δημοτικού - Τασσοπούλου, Ολυμπία (2015)
Η εργασία αυτή φιλοδοξεί να διατυπώσει Υποθέσεις Εργασίας για μελλοντική έρευνα. Χρησιμοποιήσαμε προς το σκοπό αυτό την "Ποιοτική Ανάλυση Περιεχομένου". Ποσοτικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν τις διαπιστώσεις μας. Από τη μελέτη του υλικού προέκυψαν τα "κεφάλαια", οι θεματικές ενότητες που θεωρούμε πως διευκολύνουν την ανάλυση των Ανθρώπινων Επεμβάσεων στο Περιβάλλον. Οι ενότητες αυτές είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός στην εκτενέστερη ανάλυση των περιεχομένων και αποτελούν σημεία τομής μεταξύ των Περιβαλλοντικών Επιστ/μών και των περιεχομένων των βιβλίων. Για λόγους οικονομίας της εργασίας αναλύσαμε τα Αναγνωστικά των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου. Προχωρήσαμε επίσης, αν και με επιφυλακτικότητα , σε διαπιστώσεις για τις "βαθύτερες στοιβάδες νοήματος", για τις υποκρυπτόμενες δηλαδή ιδεολογικές θεωρήσεις που συνδέουν τα "φανερά περιεχόμενα" τω βιβλίων. Η εργασία αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο ερευνητικό σχέδιο που αναπτύσσει το Τμήμα Περιβάλλοντος για τη μελέτη του περιβαλλοντικού περιεχομένου των σχολικών βιβλίων του Δημοτικού.