Σχέσεις και αλληλεπιδράσεις των περιβαλλοντικών παραμέτρων: με την ιζηματολογία και τη βενθική πανίδα του Στρυμονικού Κόλπου - Σαλωμίδη, Μαρία (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, στα πλαίσια του προγράμματα; INTERREG 11: " Δημιουργία Υποδομής για τη μελέτη της Διασυνοριακής Ρύπανσης στο Β. Αιγαίο" . Η μελέτη επικεντρώνεται στις μακροζωοβενθικές βιοκοινωνίες και την ιζηματολογία του μαλακού υπoστρώματoς της υποπαραλιακής και περιπαραλιακής ζώνης του Στρυμονικού κόλπου, με στόχο τον εντοπισμό των σχέσεων και (αλληλεπιδράσεων μεταξύ των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων στα βενθικά οικοσυστήματα. Τα παράκτια οικοσυστήματα χαρακτηρίζονται από πολύπλοκες φυσικές δομές, καθώς διαμορφώνονται από μια πληθώρα συνεχών αλληλεπιδράσεων μεταξύ υδρόσφαιρας, ατμόσφαιρας και λιθόσφαιρας. Από την άποψη αυτή, ο Στρυμονικός κόλπος συνθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον οικοσύστημα, με τις απορροές του ποταμού Στρυμόνα και αρκετών άλλων εποχιακών χειμάρρων να επιδρούν άμεσα στη δυναμική και οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου αποδέκτη. Επιπλέον, . θαλάσσιες μάζες που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ανομοιομορφία σε ότι αφορά τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά τους (θερμοκρασία, αλατότητα) εισέρχονται και κυκλοφορούν στον κόλπο, γεγονός που προσδίδει μία ακόμα διάσταση στην ιδιαιτερότητα του αντικειμένου μελέτης. Εξάλλου, η παρουσία ενός βενθικού είδους ή μιας συνεύρεσης βενθικών ειδών σε υπόστρωμα συγκεκριμένων ιζηματολογικών χαρακτηριστικών , παρέχει συχνά πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση ενός παράκτιου οικοσυστήματα; και την εκτίμηση των πιθανών πιέσεων ή διαταράξεων που αυτό υφίσταται . Προκειμένου να επιτευχθεί μία όσο το δυνατό πιο σφαιρική προσέγγιση, αρκετές περιβαλλοντικέ; παράμετροι εξετάζονται παράλληλα. Έμφαση δόθηκε στις περιοχές των εκβολών τόσο του Στρυμόνα όσο και του ποταμοχειμάρρου Ρήχιου, καθότι συνιστούν ζώνες εξαιρετικά χαμηλής αλατότητας δημιουργώντας ενδεχομένως ακραία; συνθήκες για πολλούς βενθικούς οργανισμούς. Επιπρόσθετα, οι φερτές ύλες αλλά και οι πιθανοί ρύποι που εναποτίθενται στον κόλπο μέσω της απορροής των ποταμών εντείνουν την αστάθεια όλων των φυσικοχημικών παραμέτρων, καθιστώντας την εκβολική περιοχή -και κατ' επέκταση την ευρύτερη περιοχή του Στρυμονικού κόλπου- οικολογικά ευαίσθητη και άρα άμεσου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.