Ανάπτυξη του μοντέλου οικολογικής ευαισθησίας: εφαρμογή του στην περίπτωση της λεκάνης απορροής της Καλλονής - Γκαράνη, Σταυρούλα (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ECOWET βασικός στόχος του οποίου είναι η συγκέντρωση πληροφοριών από οικονομικούς, οικολογικούς και υδρολογικούς παράγοντες ώστε να αναπτύξει, να προσαρμόσει και να εφαρμόσει μεθόδους για οικονομική αξιολόγηση, δυναμική υδρολογία, οικολογική και οικονομική ανάλυση και κοινωνική αξιολόγηση των υγροτοπικών οικοσυστημάτων, την πολιτική τους και διαχείρισή τους. Οι σκοποί του προγράμματος μπορούν να συνοψιστούν ως ακολούθως: 1. Ανάπτυξη ενός οικονομικού-αναλογικού πλαισίου σχετικού με αλληλεπιδράσεις μεταξύ των οικονομικών δραστηριοτήτων και μηχανισμών και των οικοσυστημικών διαδικασιών, λειτουργιών των υγροτόπων, στρατηγικών πολιτικής διαχείρισης. 2. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων, χρησιμοποιώντας μεθόδους οικονομικής αξιολόγησης της οικοσυστημικής πολυπλοκότητας και λειτουργίας καθώς και τη χρήση συστημάτων ανάλυσης ώστε να αντιμετωπιστούν δυναμικά φαινόμενα προερχόμενα από τη σχέση υγροτοπικών διαδικασιών λειτουργιών και χρήσεων. 3. Εκτίμηση των επιδράσεων από τη διαχείριση των υγροτόπων και της πολιτικής που ακολουθείται. Στόχος των οποίων είναι η ελαχιστοποίηση των οικονομικό-οικολογικών διαφορών.