Επιλογή μοντέλων για τη μελέτη της ποιότητας του αέρα - Κουρλετάκη, Χαρούλα (2015)
Ο οδηγός αυτός αναφέρεται στην επιλογή των μοντέλων της ποιότητας αέρα. Τα μοντέλα είναι σημαντικά εργαλεία για την μελέτη της ποιότητας του αέρα αφού μπορούν να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις των πηγών. Για να εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι παράγοντες και έτσι το μοντέλο δεν επιλέγεται τυχαία. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια περιοχή ή τα αποτελέσματα του μοντέλου δεν είναι ικανοποιητικά, τότε εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές ή εξειδικευμένα μοντέλα.