Μετρήσεις ραδονίου στα ιαματικά λουτρά της νήσου Ικαρίας - Λεονταρίδου, Μαρία (2015)
Το ραδόνιο αποτελλεί την κυριότερη πηγή φυσικής ραδιενέργειας. Όταν βρεθεί στον ατμοσφαιρικό αέρα υπόκειται σε ραδιενεργές διασπάσεις α και β από τις οποίες προκύπτουν τα θυγατρικά ισότοπα. Το σύνολο των παραπάνω χημικών ειδών προκαλούν αύξηση της ραδιενέργειας στο χώρο. Η ραδιενέργεια αυτή που μεταφέρεται από το σύνολο των ισοτόπων ονομάζεται PAEC (Potential Alpha Energy Concentration). Μέσω του μεγέθους PAEC και της συγκέντρωσης ραδονίου μπορεί να υπολογιστεί η έκθεση στην οποία υποβάλλεται ο άνθρωπος. Με τη χρήση κάποιων συντελεστών μετατροπής της έκθεσης σε δόση(DCF: Dose Conversion Factor) είναι δυνατό να εκτιμηθεί η δόση που λαμβάνει. Μελέτη περίπτωσης, στην παρούσα πτυχιακή εργασία, είναι τα ιαματικά λουτρά της Ν. Ικαρίας. Για το σκοπό της μελέτης διεξήχθησαν μετρήσεις στα ιαματικά λουτρά “Ασκληπιός”, “Απόλλων”, “Σπήλαιον” και “Κράτσας”. Έγιναν μετρήσεις ραδονίου με τη χρήση του μηχανήματος Alpha Guard PQ2000Pro της Genitron GmbH. Έπειτα με μια σειρά υπολογισμών, υπολογίστηκε το PAEC, η έκθεση και η δόση, ξεχωριστά για τους εργαζομένους και για λουόμενους. Παρατηρήθηκε ότι στα ιαματικά λουτρά της Ν. Ικαρίας, και κυρίως στα λουτρά “Απόλλων” υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ραδονίου και συνεπώς η δόση που λαμβάνεται από κάθε είδους χρήση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.