Σύγχρονες προσεγγίσεις στην τουριστική ανάπτυξη: ο ρόλος του σχεδιασμού στην επίτευξη αειφορίας - Σειραγάκη, Κερασιά (2015)
Το πρώτο κεφάλαιο θα μας εισάγει στο θέμα του τουρισμού μέσα από μια δυναμική περιγραφή του κλάδου, αναδεικνύοντας τις ανάγκες που οδήγησαν στην εμφάνισή του και τις συνθήκες που συνέβαλλαν στο να κατέχει δεσπόζουσα σημασία στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότηα. Το δεύτερο κεφάλαιο στοχεύει στην κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του τουρισμού αναλύοντας την τουριστική αγορά από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης ενώς στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε σφαιρικά και με τη θεωρητική βάση του συστήματος τις επιδράσεις της τουριστικής ανάπτυξης στην οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισμό των περιοχών υποδομής. Το τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην περιγραφή των οικονομικών επιδράσεων του τουρισμού, καταγράφοντας τα οφέλη του σε ξένο συνάλλαγμα, στο εισόδημα και στην απασχόληση –οφέλη τα οποία διογκώνονται από την επίδραση του πολλαπλασιαστή-, τα εξωτερικά κόστη που επιβαρύνουν τον τοπικό πληθυσμό και τις υπόλοιπες τοπικές (μη τουριστικές) επιχειρήσει αλλά και τις οικονομικές απειλές που υποθάλπει όταν εντείνεται ο εξωγενής έλεγχος της περιοχής υποδομής και όταν αυξάνεται σημαντικά η εξάρτηση αυτής από τον τουρισμό. Το τέταρτο κεφάλαιο κάνει μια διεξοδική αναφορά στη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ του τουρισμού και του περιβάλλοντος, φυσικού και ανθρωπογενούς, επιδιώκοντας να τονίσει την ανισότητα της σχέσης αυτής που έγκειται στο ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς φυσικών αγαθών και στο φαινόμενο των εξωτερικοτήτων. Στη συνέχεια παρουσιάζει τις επιδράσεις τις επιδράσεις του τουρισμού στο περιβάλλον και τις πιέσεις που αυτό δέχεται τόσο κατά τη φάση της επέκτασης των στοιχείων της τουριστικής προσφοράς όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή. Έχοντας ήδη δώσει μια κοινωνική χροιά στις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουρισμού, το πέμπτο κεφάλαιο θα επεκταθεί περισσότερο στις κοινωνικές και πολιτισμικές του επιδράσεις, ξεκινώντας από την περιγραφή του πλαισίου στο οποίο πραγματοποιείται η συνάντηση των τουριστών με τουε ντόπιους. Αντιμετωπίζοντας την κοινωνία ταυτόχρονα σαν φορέα της ανάπτυξης και των αλλαγών που αυτή συνεπάγεται και σαν το τελικά αποδέκτη της συνολικής επίδρασης του τουρισμού, στο κεφάλαιο αυτό θα επιδιωχθεί η σύνθεση της οικονομικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και πολιτισμικής διάστασης της τουριστικής ανάπτυξης μέσα από τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών και των στάσεων των διαφόρων κοινωνικών ομάδων που επηρεάζονται από αυτή. Τέλος, υιοθρτόντας την προσέγγιση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού και αναδεικνύοντας το ρόλο και τη χρησιμότητά του στην επίτευξη αειφορίας, θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε τη μεθοδολογία του τουριστικού σχεδιασμού ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της δραστηριότητας και αφετέρου να μεγιστοποιείται η κοινωνικό-οικονομική ευημερία, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τους δύο κεντρικούς αντικειμενικούς στόχους κάθε μορφής και διαδικασίας ανάπτυξης.