Διαχρονική μελέτη της φυσικής ανάγεννησης των ειδών Pinus brutia και Pistacia lentiscus μετά από πυρκαγιά στην περιοχή της Χαραμίδας της νήσου Λέσβου - Λάμπου, Αναστασία (2015)
Η εκπόνηση της συγκεκριμένης εργασίας αποσκοπεί στην μελέτη της φυσικής αναγέννησης των ειδών Pinus brutia (τραχεία πεύκη) και Pistacia lentiscus (σχίνος) στην Χαραμίδα (περιοχή της Λέσβου) μετά από πυρκαγιά που υπέστη η περιοχή τον Ιούλιο του 2006. Αρχικά, επαναλήφθηκαν οι μετρήσεις του ύψους (και για τα δύο ενδιαφερόμενα είδη) και της διαμέτρου (μόνο για Pistacia lentiscus) για τις 20 δειγματοληπτικές επιφάνειες (plots) που βρίσκονται στην πάνω πλευρά του δρόμου, όπως γίνονται τα τελευταία πέντε χρόνια (μία χρονιά πριν την πυρκαγιά και τέσσερα μετά). Οι μετρήσεις στις δειγματοληπτικές επιφάνειες στην κάτω πλευρά του δρόμου δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω ανθρώπινης παρέμβασης στην περιοχή. Έπειτα, έγινε στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των πρωτογενών δεδομένων. Ως μέτρο για την μέτρηση της αναγέννησης χρησιμοποιήθηκε η πυκνότητα αναγέννησης και η θέση των ειδών ( πάνω και κάτω πλευρά του δρόμου). Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα για την εξέλιξη της φυσικής αναγέννησης των υπό μελέτη ειδών.