Σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης ευρύτερης περιοχής Μυτιλήνης - Χουρχούλη, Αλεξάνδρα (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό την εκπόνηση σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας της Λέσβου, Μυτιλήνης. Ο καθοριστικός ρόλος που είναι δυνατόν να διαδραματίσει η τουριστική δραστηριότητα στα πλαίσια της συνολικής αναπτυξιακής προσπάθειας του τόπου αλλά και η μεταστροφή της ζήτησης της αγοράς τουρισμού προς νέα, διαφοροποιημένα, ποιοτικά τουριστικά προϊόντα καθιστούν σαφή την ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδίου το οποίο θα πρέπει: - Να προκαθορίσει τον αναπτυξιακό στόχο και να οργανώσει αναλόγως τα μέσα για την τλοποίησή του, επιχειρώντας να εκτιμήσει το τελικό αποτέλεσμα και προσδιορίζοντας τελικά ένα πλαίσιο δράσης μακροχρόνιας προοπτικής με περιθώρια εξέλιξης και δυνατότητες προσαρμογής στις συνεχώς μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες. - Να εντοπίσει τα προβλήματα/μειονεκτήματα της περιοχής που δυσχεραίνουν την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου και να επιδιώξει την αντιμετώπισή τους. - Να εντοπίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή και να επιδιώξει την αξιοποίησή τους. Το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης ευρύτερης περιοχής Μυτιλήνης έχει ως στόχο την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή αναφοράς (με έμφαση στην άμεση συμβολή του τουρισμού στην ευρύτερη αναπτυξιακή διαδικασία) μέσω της δημιουργίας και προβολής νέων, πρωτότυπων και ποιοτικών τουριστικών προϊόντων βασισμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής που να ανταποκρίνονται στη ζήτηση της αγοράς τουρισμού. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι κατά την κατάρτιση του σχεδίου λαμβάνεται υπόψη η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης που δίνει βάρος στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και γενικότερα στη διατήρηση του περιβάλλοντος, το οποίο επηρεάζει και επηρεάζεται από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Η ικανότητα ελέγχου αυτής της αλληλεξάρτησης μπορεί και εξασφαλίζει τις δυνατότητες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης στο παρόν και στο μέλλον. Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του θέματος της εργασίας αναφέρονται τα εξής: Αρχικά. η εισαγωγή περιλαμβάνει θεωρητικές έννοιες για την πληρέστερη κατανόηση του θέματος. Ακολουθεί η παρουσίαση και ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης της περιοχής βάσει μελέτης στατιστικών και άλλων στοιχείων τα οποία ταξνομούνται σε τέσσερα κύρια συστήματα: 1. Οικονομικό, με στοιχεία από τα οποία προκύπτουν συμπεράσματα για την τουριστική δραστηριότητ και την απασχόληση ανά παραγωγικό τομέα 2. Ανθρώπινο, με στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού 3. Υποδομών-υπηρεσιών, με στοιχεία για τις υποδομές και τις υπηρεσίες 4. Περιβαλλοντικό, με στοιχεία για το δ/φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον αλλά και τις χρήσει γης Τα παραπάνω στοιχεία επιλέγονται με βάση την πολυπλοκότητα της τουριστικής δραστηριότητας και του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος το οποίο στηρίζεται στους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και αναπτύσσεται ανάλογα με τη στάση του πληθυσμού υποδοχής και τις παρεχόμενες υποδομές και υπηρεσίες. Η εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης αποβλέπει στον προσδιορισμό των προβλημάτων και των προοπτικών της περιοχής, όσον αφορά τον τουρισμό. Τελικά, παρουσιάζεται σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο προτείνει σενάριο δράσης που περιλαμβάνει αριθμό προτάσεων και προϋποθέσεων για την υλοποίησή του και αξιολόγηση των πιθανών αποτελεσμάτων του.