Ανάλυση δειγμάτων νερού με την τεχνική της εκχύλισης στέρεης φάσης αεροχρωμματογραφίας για την ανίχνευση και τον προσδιορισμό γεωργικών φαρμάκων ευαίσθητων στον ανιχνευτή σύλληψης ηλεκτρονίων - Παρασχά, Αναστασία; Πέτσας, Ανδρέας (2015)
Στην εργασία αυτή χρησιμοποιείται η μέθοδος για τον αεριοχρωματογραφικό προσδιορισμό γεωργικών φαρμάκων ευαίσθητων στον ανιχνευτή σύλληψης ηλεκτρονίων σε δείγματα νερού. Η μέθοδος στηρίζεται στην τεχνική εκχύλισης στερεής φάσης για την εκλεκτική απομόνωση και συμπύκνωση των ενώσεων. Η τεχνική αυτή θεωρείται απλούστερη, ταχύτερη και οικονομικότερη σε σχέση με την κλασική εκχύλιση κατανομής μεταξύ δύο υγρών, επειδή απαιτεί πολύ μικρό όγκο οργανικών διαλυτών. Ο διαχωρισμός και προσδιορισμός πραγματοποιήθηκαν εριοχρωματογραφικό με τη χρησιμοποίηση τριχοειδούς στήλης HP608 και εισαγωγέα δείγματος χωρίς διαχωρισμό, που επιτρέπουν την ανίχνευση υπολειμμάτων σε χαμηλά επίπεδα συγκεντρώσεων και βελτιώνουν την ευαισθησία της ανάλυσης. Μελετήθηκαν 23 γεωργικά φάρμακα για τον υπολογισμό των χρόνων κατακράτησης και των αντίστοιχων ορίων ευαισθησίας τους. Βρέθηκε ότι με το χρωματογραφικό πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε επιτυγχάνεται διαχωρισμός για τα 23 γεωργικά φάρμακα. Η μέθοδος ελέγχθηκε ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της στοιχεία, δηλαδή την ακρίβεια, την επαναληψιμότητα και τα επιτυγχανόμενα όρια ανίχνευσης και για τα 23 γεωργικά φάρμακα. Για τον έλεγχο της ακρίβειας υπολογίστηκε η ανάκτηση των γεωργικών φαρμάκων από τεχνητά φορτισμένα δείγματα, η οποία κυμάνθηκε για τα περισσότερα φυτοφάρμακα από 40 έως 140% (παραδεκτές τιμές). Η επαναληψιμότητα των αποτελεσμάτων βρέθηκε ικανοποιητική με τιμές σχετικής τυπικής απόκλισης ικανοποιητικές. Τα επιτυγχανόμενα όρια ανίχνευσης κυμαίνονται από 0,008 έως 0,020 μg/l, δηλαδή είναι χαμηλότερα του 0,1 μg/l το οποίο αποτελεί και το ανώτατο αποδεκτό όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά το πόσιμο νερό. Επομένως η μέθοδος χαρακτηρίζεται από υψηλή ευαισθησία.