Ο τουρισμός στα Ιόνια Νησιά: η περίπτωση της Κεφαλονίας - Αντύπα, Νατάσα (2015)
Στη μελέτη αυτή γίνεται μια προσπάθεια, να ερευνηθεί ο τουρισμός στο νομό της Κεφαλληνίας, και να γίνουν ορισμένες προτάσεις για την καλυτέρευση του υπάρχοντος μοντέλου, προς όφελος τόσο των ντόπιων κατοίκων, όσο και των τουριστών. Η δομή που ακολουθήθηκε είναι οι εξής: Αρχικά έγινε μια γενική κατανομή του τουρισμού σήμερα, δηλαδή εντοπίστηκαν οι περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη τουριστική κίνηση. Αυτό έγινε μια συγκεκριμένη σειρά, αρχίζοντας σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζοντας σε ευρωπαϊκό και εθνικό, και καταλήγοντας σε περιφερειακό. Από την στιγμή που έγινε η σύγκριση της τουριστικής κίνησης στην περιφέρεια των Ιονίων νησιών, συνεχίζουμε με την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στο νομό της Κεφαλονιάς, ή αλλιώς με την ανάλυση του τοπικού προϊόντος του νησιού. Έτσι αναλύεται η τεχνική υποδομή (οδικό δίκτυο και δίκτυα γενικότερα, λιμάνια, αεροδρόμια, ηλεκτροδότηση κλπ.) η κοινωνική υποδομή (με τον όρο αυτό εννοούμε τη δημογραφία, οικονομία κλπ.), και τέλος η τουριστική υποδομή που περιλαμβάνει τις κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα ξενοδοχεία και campings, αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και μουσεία και τέλος τις μαρίνες. Σε μια σειρά από χάρτες παρουσιάζονται τα στοιχεία αυτά αναλυτικά. Αφού έχει αναλυθεί το τοπικό προϊόν της Κεφαλονιάς, αναφέρονται τα προβλήματα του νομού, όπως αυτά παρουσιάζονται σήμερα. Αναλύονται τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο του νομού, καθώς και τα τουριστικά αλλά και περιβαλλοντικά. Από τη στιγμή που περιγράφηκε η γενικότερη πραγματικότητα μέσα στην οποία ζει και πορεύεται το νησί, συνεχίζουμε με την ανάπτυξη των προοπτικών που έχει και των τάσεων δυναμισμού που αυτό παρουσιάζει. Στο σημείο αυτό γίνεται και μια προσπάθεια εισαγωγής προτάσεων ιδιαίτερα όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη της Κεφαλονιάς, προσαρμοσμένες πάντα μέσα στις δυνατότητες που διαφαίνονται να υπάρχουν στο νόμο. Αφού έγινε αυτό συνοψίζουμε τις προτάσεις που έχουμε κάνει μέσα στο επόμενο κεφάλαιο το οποίο αναφέρεται ως εισαγωγή εργαλείων για έλεγχο. Στη συνέχεια καταγράφονται οι πολιτικές που έχουν παρθεί για την καλύτερη διαχείριση των πόρων του νησιού, και οι οποίες σκοπό έχουν την καλύτερη διαχείριση των πόρων του νησιού, και οι οποίες σκοπό έχουν τη γενικότερη ανάπτυξη του και την αποφυγή των προβλημάτων. Επειδή η Κεφαλονιά είναι ένα νησί με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, αλλά και μοναδική (για το λόγω αυτό και ο ορεινός όγκος του Αίνου κηρύχθηκε Δρυμός), αναφέρουμε τις πολιτικές που υπάρχουν και αφορούν τη διαχείριση, προστασία και ανάδειξή του. Σε αυτό το σημείο έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια που έγινε για ανάλυση και αντιμετώπιση του τουρισμού στην Κεφαλονιά και αναφέρουμε τα συμπεράσματα που βγήκαν. Τέλος σε ένα κεφάλαιο, αναγράφουμε ως παραρτήματα τα πρωτογενή στοιχεία όπως αυτά βρέθηκαν πριν επεξεργαστούν.