Τοπικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής διαχείρισης: η περίπτωση της Καλλονής - Φρούσσου, Μαίρη (2015)
Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές και οι μεταβολές που εμφανίζονται, στα νησιά της Ελλάδας στην τοπική κοινωνία, την οικονομία τις υποδομές και το περιβάλλον, οδηγούν στη διμιουργία αρκετών και συχνά σοβαρών προβλημάτων ενω παράλληλα κάποιες από αυτές αναδεικνύουν τα θετικά στοιχεία και τα φυσικά χαρίσματα του τόπου. Επίσης η βιομηχανία, η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια και η οικιστική επέκταση δέχονται άλλοτε υπερβολικές πιέσεις και άλλοτε εξαιρετική άνθιση. Τα σημαντικότερα ίσως προβλήματα των προαναφερθέτων τομέων με τη σειρά που παρουσιάστικαν είναι μεταγγίσεις πληθυσμών εξαιτίας κοινωνικών φαινομένων, οικονομίκες αλλαγές και προβλήματα λόγω νεόφερτων και νεοδημιούργητων αναγκών, έλλειψη κατάλληλων υποδομών και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλείται απο τις ανθρώπινες δραστηριότητες και χρήσεις γης ή αντίθετα δεν αναδεικνύονται και ούτε συντηρούνται κάποιες ζώνες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο φυσικό ενδιαφέρον και ευαισθησίες. Τέλος, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη συντονισμού των προσπαθειών των διαφόρων φορέων, για την προστασία του περιβάλλοντος. Στις πιέσεις ή την άνθηση των παραπάνω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων οδηγούν οι ίδιοι οι άνθρωποι άλλοτς με μεγαλύτερη προσωπική συμμετοχή και ένταση άλλοτε με λιγότερο πάθος και αποφασιστικότητα. Η ένταση δραστηριοποίησής τους εξαρτάται άλλοτε από κάποια περιστική ξενόφερτη ή τοπική μόδα, άλλοτε από την ενημέρωση και την εκπαίδευσή τους πάνω σε βασικά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και το επίπεδο ζωής και ευημερίας τους, άλλοτε πάλι από τις παραδοσιακές τάσεις, οι οποίες απαιτούν να παραμείνει αναλλοίωτη η συντήρηση των τοπικών ηθών και εθίμων και η παραδοσιακή κουλτούρα. Η ένταση και η αποφασιστικότητά τους, η υπευθυνότητα και η έλλειψη εφησυχασμού ή αντίθετα, η ανευθυνότητα, οδηγούν στις εξελίξεις. Εξελίξεις ευχάριστες ή δυσάρεστες, ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες και τα «οράματα» κυρίως των κατοίκων του κάθε τόπου ξεχωριστά, αλλά και των αρμόδιων, σε κάθε θέμα, φορέων. Ουσιαστικός σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να εντοπίσει τα προβλήματα και τα προτερήματα, του Δήμου Καλλονής, Λέσβου, με γνώμονα τοπικά δεδομένα και να εξετάσει κατά πόσο είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε οι ανάγκες, οι φιλοδοξίες και οι στόχοι των κατοίκων αλλά και των ατόμων που διοικούν τον τόπο αυτό να συγκλίνουν προς μια κοινή πορεία. Μία πορεία που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη, με παράλληλη βελτίωση και άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Η εργασία αυτή, στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου, που να σέβεται τα ιδιαίτερα χαρατκηριστικά και τις ανάγκες της Καλλονής και να τα αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να «συνυφαίνει» με τέτοιο τρόπο τις αναζητήσεις του κάθε τομέα και να θέτει προτεραιότητες στην κάλυψη των ποικίλων προβλημάτων τους, έτσι ώστε να αναπτύσσονται οι τομείς, με έναν σταθερό ρυθμό και τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Έτσι με τη σειρά του και αυτό θα μπορεί να τροφοδοτεί και να στηρίζει τις επιδιώξεις και τα «όνειρα» του κάθε τομέα, αφού θα συντηρούνται και θα ανανεώνονται οι πόροι του.