Επιπτώσεις της εισόδου υγρών αποβλήτων ρυπασμένων με υδράργυρο στα βακτήρια μιας πιλοτικής μονάδας ενεργού ιλύος - Γεωργίου, Ευάγγελος; Τριδήμας, Παναγιώτης (2015)
Σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας είναι ο έλεγχος των επιπτώσεων που έχει η είσοδος υγρών αποβλήτων ρυπασμέωνω από υδράργυρο στα βακτήρια, σε μια Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων. Για την επίτευξη του στόχου αυτού κατασκευάστηκε μια Πιλοτική Μονάδα Ενεργού Ιλύος μικρής δυναμικότητας και αναλύθηκαν βασικές φυσικές, χημικές και βιολογικές παράμετροι της μονάδας πριν και μετά την εισροή των ρυπασμένων υγρών αποβλήτων. Οι παράμετροι που αναλύθηκαν ήταν: - Χημικά απαιτούμενο οξυγόνο (COD) εισόδου, εξόδου - Ολικός οργανικός άνθρακας (TOC) εισόδου, εξόδου - Αιωρούμενα (MLSS) δεξαμενής αερισμού, εξόδου - Συγκέτρωση υδραργύρου εισόδου - Αμμωνιακά, φωσφορικά εισόδου, εξόδου - Θερμοκρασία δεξαμενής αερισμού περιβάλλοντος - pH δεξαμενής αερισμού - Διαλυμένο οξυγόνο δεξαμενής αερισμού - Συγκέντρωση βακτηρίων (ραβδίων και κόκκων) δεξαμενής αερισμού Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη αναφορά στα βαρέα μέταλλα γεικά και ακολουθεί μια εκτενέστερη αναφορά στον υδράργυρο όπου δίνονται πληροφορίες σχετικά με τις πηγές του στο περιβάλλον. Στο δεύτερο κεφάλαιο ακολουθεί μια εκτενής αναφορά σχετικά με την τοξικότητα του υδραργύρου στα υγρά απόβλητα και παρουσιάζονται οι κυριότερες μέθοδοι απομάκρυνσής του από αυτά. Στα επόμενα δύο κεφάλαια ακολουθεί μια θεωρητική προσέγγιση των ΜΕΥΑ που χρησιμοποιούν την μέθοδο της ενεργού ιλύος και μια εκτενής αναφορά στην μικροβιολογία των μονάδων αυτών. Στο πειραματικό μέρος της πτυχιακής εργασίας, παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν την κατασκευή και την βελτιστοποίηση της πιλοτικής μονάδας ενεργού ιλύος, τις αναλυτικές μεθόδους που ακολουθήθηκαν για τον προσδιορισμό των παραμέτρων που ήδη έχουν αναφερθεί και τέλος παρουσιάζονται τα πειραματικά δεδομένα, η στατιστική επεξεργασίας τους και τα συμπεράσματα.