Μελέτη μεθόδου προσδιορισμού φαινολικών ενώσεων στο νερό και εφαρμογή της για τον προσδιορισμό της πενταχλωροφαινόλης σε επιφανειακά νερά της Βόρειας Ελλάδας με τη χρήση HPLC - Κλώντζα, Ελευθερία (2015)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η δυνατότητα μεθοδολογίας για την ανίχνευση των 11 φαινολών της μεθόδου 604 της ΕΡΑ στα επιφανειακά νερά. Η μεθοδολογία εφαρμόστηκε σε δείγματα τα οποία προέρχονται από επιφανειακά νερά, και εξετάζονται για την ύπαρξη πενταχλωροφαινόλης, στα πλαίσια του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των επιφανειακών αποδεκτών της Βόρειας Ελλάδας αναφορικά με τις ουσίες του καταλόγου Ι της 76/464/ΕΟΚ Οδηγίας που χρηματοδοτείται από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Η μοναδική φαινολική ένωση που περιλαμβάνει στον κατάλογο Ι της παραπάνω οδηγίας είναι η πενταχλωροφαινόλη. Η μέθοδος 604 της ΕΡΑ περιλαμβάνει 11 φαινολικές ενώσεις οι οποίες θεωρούνται ρύποι προτεραιότητας και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα εργασία για ερευνητικούς λόγους. Η μέθοδος προσδιορισμού των φαινολών περιλαμβάνει αρχικά τη διήθηση των δειγμάτων και κατόπιν την απομόνωση των φαινολών με εκχύλιση στερεής φάσης. Η ανάλυση γίνεται με Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης και ανιχνευτή τόξου διόδων. Στο πρώτο μέρος της εργασίας (θεωρητικό μέρος) δίνονται στοιχεία από την βιβλιογραφία αναφορικά με τη μέθοδο της Υγρής Χρωματογραφίας και της μεθόδου Εκχύλισης Στερεής Φάσης. Εξετάζονται επίσης οι φυσικές και χημικές ιδιότητες των φαινολών και παρουσιάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παρουσίας τους στους επιφανειακούς αποδέκτες. Στο δεύτερο μέρος (πειραματικό μέρος), παρουσιάζεται η αναλυτική διαδικασία που ακολουθείται για την ανίχνευση των φαινολών (προκατεργασία των δειγμάτων, ανάλυση στην HPLC), τα όργανα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, τα αποτελέσματα των μετρήσεων, τα προβλήματα που προκύπτουν καθώς και τα πειράματα που γίνονται για τη βελτιστοποίηση της μεθόδου.