BIODEPTH: Τράπεζα σπερμάτων: βιολογικές εισβολές και βιολογική ποικιλότητα σε μεσογειακού-τύπου χορτολιβαδικές πειραματικές κοινότητες - Βρεττάκης, Κωνσταντίνος (2015)
Το κρίσιμα ερώτημα «πώς και γιατί η βιοποικιλότητα (Biodiversity) επηρεάζει τη λειτουργία των οικοσυστημάτων;» αποτελεί έναν από τους ερευνητικούς στόχους της Βιολογίας της Διατήρησης (Conservation Biology), η οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της στην προστασία και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Η διερεύνηση του προηγούμενου ερωτήματος αποτελεί, επίσης, βασικό αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος BIODEPTH (Biodiversity Processes in Terrestrial Herbaceous Ecosystems –Βιοποικιλότητα και Οικοσυστημικές Διεργασίες σε Χερσαία Χορτολιβαδικά Οικοσυστήματα), στο ποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος τα τελευταία δύο χρόνια. Το εν λόγω πρόγραμμα χρησιμοποιεί πειραματικές και άλλες προσεγγίσεις, για να διερευνήσει και να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις της μείωσης του πλούτου των ειδών (Species Richness) per se στη δομή και στις διεργασίες των οικοσυστημάτων στην κλίμακα της Ευρώπης, υπό μέσες περιβαλλοντικές συνθήκες