Μελέτη της τοξικότητας και των αλληλεπιδράσεων ζιζανιοκτόνων στα μικροφύκη με χρήση μονοκαλλιεργειών μικροφύκων - Καλτσίδης, Ιωάννης (2015)
Στην εργασία αυτή, εκτιμήθηκε η τοξικότητα των ζιζανιοκτόνων atrazine και metolachlor, των προϊόντων διάσπασης της atrazine, desethyl atrazine και metolachlor atrazine, όπως επίσης και η τοξικότητα του συνδυασμού των atrazine και metolachlor στο φυτοπλαγκτό, με χρήση βιοδοκιμών με ένα είδος μικροφύκους. Τα ζιζανιοκτόνα atrazine και metolachlor χρησιμοποιούνται ευρέως στην γεωργία, χωριστά ή σε μίγματα και ανιχνεύονται συχνά, μαζί με τα κύρια προϊόντα διάσπασής τους, στα επιφανειακά νερά, σε συνήθεις συγκεντρώσεις της τάξης των δεκάτων του μg/l ή και χαμηλότερες. Το φυτοπλαγκτό αποτελεί την βάση της τροφικής αλυσίδας, και παίζει σημαντικό ρόλο στους κύκλους των θρεπτικών και στην παραγωγή οξυγόνου. Στην εργασία αυτή, εκτιμήθηκε η επίδραση του διαλύτη μεθανόλη στα αποτελέσματα των πειραμάτων τοξικότητας, και βρέθηκε ότι η παρουσία της στο σύστημα των βιοδοκιμών, κάνει τα μικροφύκη περισσότερο ευαίσθητα στην δράση των τξικών ουσιών. Επίσης, εκτιμήθηκε η δράση των ζιζανιοκτόνων atrazine και metolachlor σε συνδυασμό, και βρέθηκε ότι η σθνδυασμένη δράσης τους, είναι ανταγωνιστική και οδηγεί σε μειωμένη τοξικότητα των μιγμάτων, για τις συγκεντρώσεις που ελέγχθηκαν, στο μικροφύκος chlorella fusca var. fusca. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για το μικροφύκος chlamydomonas moewussi, έδειξαν ότι για τις συγκεντρώσεις που ελέγχθησαν, η αλληλεπίδραση δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Τα πειράματα αλληλεπίδρασης, οργανώθηκαν με την βοήθεια του παραγογικού σχεδιασμού και τα αποτελέσματα αναλύθηκαν και ερμηνεύτηκαν με την στατιστική δοκιμασία Analysis of Variance.