Μελέτη και σχεδιασμός συστήματος χειρισμού για παιχνίδια πρώτου προσώπου (FPS), σε ηλεκτρονικό υπολογιστή : - Γκίκας, Κωνσταντίνος (2008)
Σε αυτή την έρευνα θα μελετηθεί αυτή η σχέση παίκτη-χειριστηρίου-υπολογιστή για να προκύψει σχεδιασμός ενός νέου χειριστηρίου. Πιο συγκεκριμένα στόχος είναι να γίνει μελέτη και σχεδιασμός συστήματος χειρισμού για παιχνίδια πρώτου προσώπου (FPS) σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Για τον παραπάνω σκοπό θα γίνει (i) ανάλυση των συγκεκριμένων παιχνιδιών και της εξέλιξής τους, (ii) ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή κατά το χειρισμό ενός avatar με προοπτική πρώτου προσώπου, (iii) ανάλυση των αναγκών του χρήστη για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που τίθενται από το εκάστοτε παιχνίδι καθώς και (iv) σχεδιαστική πρόταση που θα προκύψει από την ανωτέρω έρευνα. Μέσω συστηματικών καταγραφών και παρατηρήσεων χρήσης και εφαρμογής γνωστικής ανάλυσης καθώς και μέσω συνεντεύξεων με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου θα παραχθεί ένα εννοιολογικό μοντέλο της αλληλεπίδρασης και θα τεθούν τα κριτήρια για την ανάπτυξη ενός συστήματος χειρισμού που θα επικοινωνεί τις λειτουργίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα βελτιώνει την εμπειρία εμβύθισης του χειριστή στο εικονικό περιβάλλον.