Ikiru - Kurosawa, Akira, 1910-1998; Kurosawa, Akira, 1910-1998; Shimura, Takashi, 1905-1982; Kaneko, Nobuo, 1923-1995; Seki, Kyoko, 1926-2007; Odagiri, Miki; Ito, Yunosuke (Art Free, 2005)
Ενας στερημένος από χαρές της ζωής δημόσιος υπάλληλος, πληροφορούμενος ότι θα πεθάνει σύντομα από καρκίνο, προσπαθεί να ζήσει κάποιες εφήμερες απολαύσεις, σταματώντας να πηγαίνει στη δουλειά και σπαταλώντας τις οικονομίες του σε διασκεδάσεις. Τελικά αφιερώνει τις τελευταίες του μέρες σ' ένα κοινωνικό έργο, μετατρέποντας έναν σκουπιδότοπο σε παιδική χαρά. Στην κηδεία του, συνάδελφοι και συγγενείς συγκεντρώνονται για να τον τιμήσουν, όμως καθένας έχει τη δική του εκδοχή για τα κίνητρα και το χαρακτήρα του μακαρίτη.