Αξιολόγηση του ρυθμού ανανέωσης του αποθηκευμένου περιεχομένου (cache content) σε πύλες πληροφόρησης (ortals) στον Ελληνικό κυβερνοχώρο : - Μελίδης, Ιωάννης (2008)
Πολυάριθμες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί για τον έλεγχο της ποιότητας του περιεχομένου των μηχανών αναζήτησης. Κάποιες από τις έρευνες αυτές ασχολούνται με την ποιότητα των αποτελεσμάτων που εμφανίζουν οι μηχανές αναζήτησης και κάποιες αφιερώνουν τις έρευνες τους στον έλεγχο της ποιότητας των βάσεων δεδομένων των μηχανών αναζήτησης.Ένα πολύ σημαντικό θέμα της ποιότητας των μηχανών αναζήτησης αποτελεί η ανανέωση των βάσεων δεδομένων. Οι χρήστες, αναζητώντας πληροφορίες στις μηχανές αναζήτησης, επιθυμούν να είναι πρόσφατα ανανεωμένες και αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν πραγματοποιείται καθημερινή ανανέωση των περιεχομένων των βάσεων δεδομένων.Κύριος στόχος της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η μελέτη και η αξιολόγηση του ρυθμού ανανέωσης των βάσεων δεδομένων, γνωστών μηχανών αναζήτησης (Google, Msn), για συγκεκριμένες πύλες πληροφόρησης με διαφορετικό θεματικό περιεχόμενο, οι οποίες χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους χρήστες του Ελληνικού Κυβερνοχώρου. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ένας σημαντικός αριθμός διαδικτυακών τόπων (60 ιστοσελίδες), οι οποίοι θα αξιολογηθούν σε βάθος χρόνου (62 ημέρες - δύο μήνες) με σκοπό τη μέτρηση ποιοτικών χαρακτηριστικών που θα οδηγήσει στην τελική αξιολόγησή τους. Η μελέτη και τα πειράματα θα πραγματοποιηθούν σε αντιδιαστολή με αντίστοιχη μελέτη και αξιολόγηση Γερμανικών Διαδικτυακών Τόπων, καθιστώντας εφικτή την εξαγωγή συμπερασμάτων μεταξύ διαφορετικών χρηστών με ίδιες πληροφοριακές ανάγκες.Οι δύο μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούνται στην έρευνα, παρουσίασαν ιστοσελίδες οι οποίες δεν είχαν ανανεωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς η χρήση μιας μόνο μηχανής αναζήτησης δεν αρκεί αν ο χρήστης επιθυμεί να ανακτήσει πρόσφατα ανανεωμένες πληροφορίες.