Μελέτη, σχεδίαση και υλοποίηση μιας Peer-to-Peer υπηρεσίας αναζήτησης αρχείων σε τοπικά δίκτυα : - Ζαλώνης, Ιωάννης (2008)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, υλοποιούμε μία υπηρεσία αναζήτησης και ανταλλαγής αρχείων σε τοπικά δίκτυα. Η υπηρεσία αυτή βασίζεται στην αρχιτεκτονική ομότιμων οντοτήτων (P2P) και η υλοποίηση της γίνεται με την γλώσσα προγραμματισμού Java.Παράλληλα με την υλοποίηση και την παρουσίαση την υπηρεσίας αυτής, στην εργασία μελετούμε και την θεωρία πίσω από την πράξη. Παρουσιάζουμε όλες τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές P2P συστημάτων και εστιάζουμε στις πιο σημαντικές. Για κάθε μία από αυτές εξετάζουμε εφαρμογές που στηρίζονται σε αυτές όπως είναι οι Napster, KaZaA, Gnutella, CAN.Επίσης μελετούμε τις βασικές αρχές των συστημάτων Ανάκτησης Πληροφορίας, τα οποία ασχολούνται με την αποθήκευση, ανάκτηση, βαθμολόγησης πληροφοριας. Οι αρχές και οι νόμοι αυτών βρίσκονται πίσω από μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως η Google.Τέλος αξιολογούμε την εφαρμογή που δημιουργήσαμε, και προτείνουμε κάποιες βελτιώσεις-αναβαθμίσεις σε αυτήν. Παρουσιάζουμε τα κυριότερα προβλήματά της και συζητούμε αλλαγές, στην σκέψη δομή της εφαρμογής, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της υλοποίησης, και δεν είχαν αρχικά σχεδιαστεί προβλεφθεί.