Μελέτη δικτύων εκπομπής (Broadcasting networks) : - Θεοδοσοπούλου, Μαρία (2008)
Η τηλεόραση είναι το πιο διαδεδομένο μέσο σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας, ενημέρωσης, και ψυχαγωγίας. Δεν είναι μόνο μια συσκευή αλλά ένα ολόκληρο σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως Στη σημερινή εποχή τα περισσότερα δίκτυα διανομής τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι αναλογικά. Παρόλ αυτά έχουν αναπτυχθεί συστήματα που παρέχουν μετάδοση ψηφιακής τηλεόρασης. Τα συστήματα αυτά τώρα αρχίζουν να εφαρμόζονται και σε μερικά χρόνια αναμένεται να έχουν αντικαταστήσει τα αναλογικά συστήματα. Τα ψηφιακά συστήματα έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των αναλογικών. Το κυριότερο από αυτά είναι η παροχή καλύτερης ποιότητας ήχου και εικόνας. Παράλληλα όμως, τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας μετάδοσης σημάτων μέσω των κινητών τηλεφώνων και την μεγάλη αποδοχή τους από τον κόσμο, άρχισαν να αναπτύσσονται και πρότυπα που αφορούν στην μετάδοση τηλεόρασης στα κινητά τηλέφωνα και σε άλλες φορητές συσκευές. Η τηλεόραση που παρέχεται μέσω κινητών τηλεφώνων είναι και αυτή ψηφιακή τηλεόραση. Οι τρόποι μετάδοσης και οι μέθοδοι λήψης είναι διαφορετικοί σε όλα αυτά τα πρότυπα. Ο σκοπός της εργασίας λοιπόν είναι να αναφερθεί στην ψηφιακή τηλεόραση γενικά και πιο ειδικά να παρουσιάσει κάποια από τα πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί για την υλοποίηση της. Επιπλέον αναλύει και τα πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί για την παροχή ψηφιακής τηλεόρασης σε κινητές συσκευές. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στα αναλογικά συστήματα μετάδοσης και παρουσιάζεται η ψηφιακή τηλεόραση που αποτελεί το μέλλον στα συστήματα μετάδοσης. Στα επόμενα κεφάλαια αναλύονται τα πρότυπα της ψηφιακής τηλεόρασης σε κινητές συσκευές, τα οποία είναι DVB-H, MediaFLO που αναπτύχθηκε από την Qualkomm, Oneseg, DMB, και MBMS. Στο έβδομο κεφάλαιο αναλύεται η IPTV, η οποία είναι μια μέθοδος μετάδοσης ψηφιακής τηλεόρασης βασισμένη σε δίκτυα IP που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα υπολογιστών και στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται το πρότυπο DVB-T το οποίο ένα πρότυπο επίγειας μετάδοσης που αναπτύχθηκε από τον ευρωπαϊκό οργανισμό DVB.