Jungfrukallan - Bergman, Ingmar, 1918-2007; Sydow, Max von, 1929-2020; Lindblom, Gunnel, 1931-; Pettersson, Birgitta (Bergman collection, 1960)
Στη Σουηδία του 14ου αιώνα, η νεαρή Κάριν, κόρη του κτηματία Τέρε βιάζεται και δολοφονείται στο δάσος από δύο βοσκούς υπό το βλέμμα του μικρού αδελφού τους. Οι δράστες ζητούν στη συνέχεια να φιλοξενηθούν στο σπίτι του Τέρε, αγνοώντας την ταυτότητά του, οι πράξεις τους, όμως, αποκαλύπτονται όταν προσπαθούν να πουλήσουν το χρυσοκέντητο φόρεμα που έκλεψαν από το νεκρό θύμα. Ο Τέρε ετοιμάζει μια τελετουργική εκδίκηση βασισμένη σε παγανιστικές και χριστιανικές δοξασίες.