Nattvardsgasterna - Bergman, Ingmar, 1918-2007; Bergman, Ingmar, 1918-2007; Björnstrand, Gunnar, 1909-1986; Thulin, Ingrid; Sydow, Max von, 1929-; Lindblom, Gunnel, 1931- (Bergman collection, 1963)
Ο Τόμας, ιερέας σ'ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, έχει χάσει την πίστη του προς το Θεό, συνεχίζει όμως να εκτελεί μηχανικά τα ιερατικά του καθήκοντα. Η Μάρτα, η δασκάλα του χωριού και πρώην ερωμένη του, συνεχίζει να τον πολιορκεί ερωτικά, εκείνος, όμως, αρνείται να την παντρευτεί. Ένας ενορίτης, που ζει κάτω από τον τρόμο μιας επικείμενης πυρηνικής καταστροφής κι έχει χάσει επίσης την πίστη του στο Θεό, ζητά από τον Τόμας να τον βοηθήσει, αλλά τα λόγια του τελευταίου δεν του προσφέρουν καμία θεολογική παρηγοριά.