Η μέθοδος SCAP : - Φραντζέσκου, Γεωργία (2007)
Ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών της γλώσσας προγραμματισμού, τα προσδιορισμός του συγγραφέα πηγαίου κώδικα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να περιλαμβάνουν διαφωνίες όσον αφορά το συγγραφέα, απόδειξη για την ταυτότητα του συγγραφέα στο δικαστήριο, επιθέσεις στο διαδίκτυο υπό μορφή ιών (viruses), τρωικών αλόγων (trojan horses), λογικών βομβών, απάτη κλπ. Η ανάλυση με σκοπό την αποκάλυψη του συγγραφέα πηγαίου κώδικα είναι το ερευνητικό πεδίο που προσπαθεί να αναγνωρίσει το συντάκτη ενός προγράμματος, με δεδομένο ένα σύνολο προκαθορισμένων υποψηφίων συντακτών και με τη θεώρηση κάθε προγράμματος ως γλωσσικά και στιλιστικά αναλυτέας οντότητας. Ο καθορισμός του συγγραφέα ενός προγράμματος βασίζεται συνήθως στην ανάλυση δειγμάτων προγραμμάτων του ιδίου.Μερικά από τα σημαντικότερα ανοικτά ερευνητικά ζητήματα στον τομέα του προσδιορισμού συγγραφέα προγραμμάτων πηγαίου κώδικα είναι: Η εξάρτηση από τη γλώσσα προγραμματισμού των μετρικών που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη μοντέλων ικανών να διαχωρίσουν τα χαρακτηριστικά διαφόρων συγγραφέων προγραμμάτων. Η διαδικασία επιλογής αυτών των μετρικών, η οποία δεν είναι προφανής. Ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών της γλώσσας προγραμματισμού, τα οποία συμβάλλουν στην αναγνώριση του συγγραφέα ενός προγράμματος, καθώς επίσης και η μέτρηση της συμβολής τoυς.Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, η παρούσα διατριβή εστιάζει: Στην ανάπτυξη μιας νέας προσέγγισης για τον προσδιορισμό και την ταξινόμηση συγγραφέα προγραμμάτων πηγαίου κώδικα, η οποία αποκαλείται «Προσέγγιση SCAP - Προφίλ συγγραφέων πηγαίου κώδικα», η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και ανεξάρτητη γλώσσας προγραμματισμού, αφού βασίζεται σε χαμηλού επιπέδου πληροφορίες. Τα πειράματα σε διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, όπως Java, C++ και Common Lisp και ποικίλης δυσκολίας (6 έως 30 υποψήφιοι συγγραφείς) καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης προσέγγισης. Στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών υψηλού επιπέδου που συμβάλλουν στην αναγνώριση του συγγραφέα ενός προγράμματος, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τη μέθοδο SCAP. Εξετάζονται ποικίλα χαρακτηριστικά των γλωσσών Java και Common Lisp, ενώ η σημασία του κάθε χαρακτηριστικού στην αναγνώριση του συγγραφέα ενός προγράμματος μετριέται μέσω μιας ακολουθίας πειραμάτων στην οποία αφαιρούμε ένα χαρακτηριστικό τη φορά. Παρότι αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι Java προσδιοριστές (identifiers), οι οποίοι καθορίζονται από τον προγραμματιστή, δεν επηρεάζουν την ακρίβεια ταξινόμησης, σε αυτό το σημείο επιχειρείται μία εξειδικευμένη μελέτη προκειμένου να ελεγχθεί εάν αυτό το συμπέρασμα ισχύει εάν εξετάσουμε κάθε τύπο προσδιοριστή ξεχωριστά.