Semantic information system for the trading of resources and services : - Τζώνας, Κωνσταντίνος (2008)
Το υπολογιστικό πλέγμα είναι μία σχετικά πρόσφατη τεχνολογία η οποία επιτρέπει το διαμοιρασμό πόρων και τη συνεργασία "εικονικών οργανισμών" για την επίλυση πολύπλοκων υπολογιστικών προβλημάτων. Το μοντέλο του υπολογιστικού πλέγματος, όπως αυτό υιοθετείται από επιστημονικές κοινότητες και επιχειρήσεις, παρουσιάζει μία τάση προς μία υποδομή βασισμένη σε υπηρεσίες. Αυτή η τάση έχει αναδείξει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Υπηρεσίες Ιστού (Web Services) ως ένα μέσο υλοποίησης τέτοιων "υπηρεσιοκεντρικών" υποδομών. Η τεχνολογία πλέγματος έχει υιοθετήσει τα standards των Υπηρεσιών Ιστού, τα οποία είναι συμβατά με τις υπάρχουσες γλώσσες υλοποίησης υπηρεσιών, προγραμματιστικα'μοντέλα και εργαλεία. Στο πλαίσιο του έργου του έργου Grid4All, οι πόροι ανταλάσσονται με τη χρήση οικονομικών μοντέλων: Γίνονται διαθέσιμοι ως αγαθά σε "χώρους αγορών" και ανατίθενται σε χρήστες σύμφωνα με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Συγκεκριμένα, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι πόροι γίνονται διαθέσιμοι μέσω αγορών οι οποίες δημιουργούνται από τους παρόχους των πόρων. Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες συμμετέχουν σε δημοπρασίες των οποίων η διεξαγωγή γίνεται με πρωτοβουλία του χρήστη που έχει "ανοίξει" την αντίστοιχη αγορά. Αυτή η αρχιτεκτονική των αποκεντρωμένων δημοπρασιών έχει ως αποτέλεσμα την κατανομή του φόρτου που προκύπτει από τις υποβολές προσφορών.Ο σκοπός της αυτής της μεταπτυχιακής εργασίας είναι η υλοποίηση ενός συστήματος σημασιολογικής πληροφορίας (Semantic Information System, SIS), το οποίο θα παρέχει ένα μητρώο για την καταχώρηση περιγραφών πόρων, υπηρεσιών και αγορών. Χρησιμοποιώντας αυτό το μητρώο, οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν πόρους και υπηρεσίες και να συμμετάσχουν στις αντίστοιχες αγορές. Οι ίδιες οι αγορές μπορούν να καταχωρούνται ως παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι χρήστες θα είναι σε θέση να κάνουν αναζητήσεις στο SIS υποβάλλοντας κριτήρια όπως τιμή, χρονικό διάστημα κατά το οποίο είναι διαθέσιμος ένας πόρος κλπ. Τα αποτελέσματα αυτών των ερωτημάτων θα παρουσιάζονται ταξινομημένα ανάλογα με τις ιδιότητες των πόρων/υπηρεσιών.Το SIS χρησιμοποιεί τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web) για την υποστήριξη των διαδικασιών καταχώρησης και αναζήτησης πόρων και υπηρεσιών. Για την αναπαράσταση των διάφορων οντοτήτων του Grid4All έχει αναπτυχθεί μία οντολογία η οποία υποστηρίζει την επιθυμητή λειτουργικότητα, τόσο στο επίπεδο της αναπαράστασης όσο και στο επίπεδο του σημασιολογικού ταιριάσματος ερωτημάτων με καταχωρήσεις. Η υποβολή ερωτημάτων, καθώς και το σημασιολογικό ταίριασμα, γίνεται με χρήση τεχνικών όπως η αυτόματη κατηγοριοποίηση και η παραγωγή κατάλληλων SPARQL ερωτημάτων για το φιλτράρισμα των αποτελεσμάτων. Η πρόσβαση στις λειτουργίες του SIS επιτυγχάνεται μέσω ενός web portal που έχει αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό. Οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το portal για να καταχωρήσουν/γνωστοποιήσουν πόρους και υπηρεσίες, ή να αναζητήσουν αγορές για την απόκτηση πόρων/υπηρεσιών.