Semantic matchmaking of wsdl web services : - Δημητροκάλλης, Φραγκίσκος (2008)
Οι υπηρεσίες ιστού είναι εφαρμογές οι οποίες αποτελούνται από υπομονάδες, είναι ανεξάρτητες, περιγράφουν τον εαυτό τους και είναι προσιτές μέσω του διαδικτύουΠεριγράφονται χρησιμοποιώντας WSDL ορισμούς και δημοσιεύονται σε UDDI καταλόγους. Ο τωρινός μηχανισμός αναζήτησης υπηρεσιών ιστού ο οποίος υποστηρίζεται από το UDDI πρότυπο δεν είναι αρκετά ισχυρός για αυτόματη αναζήτηση. Ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας είναι η έλλειψη σημασιολογικής πληροφορίας στη διαδικασία αναζήτησης και το γεγονός ότι το UDDI δεν χρησιμοποιεί πληροφορία στις περιγραφές της υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της αναζήτησης.Από την άλλη μεριά, ο σημασιολογικός ιστός ενισχύει τον σημερινό ιστό με μεταδεδομένα τα οποία μπορούν να επεξεργαστούν οι μηχανές. Η βασική ιδέα των πρόσφατων προσεγγίσεων είναι η χρησιμοποίηση κατάλληλων οντολογιών (όπως είναι η OWL-S) για να προσθέσουν σημασιολογική πληροφορία σε αρκετά στοιχεία μιας υπηρεσίας ιστού όπως είναι οι είσοδοι, οι έξοδοι, οι προποθέσεις και τα αποτελέσματα (IOPEs), επιτρέποντας σε πράκτορες λογισμικού να επιδιώκουν μεγάλο βαθμό αυτοματοποίησης όταν αναζητούν υπηρεσίες. Ωστόσο, η OWL-S δεν είναι ευρέως διαδεδομένη και το υψηλό κόστος για τον τυπικό ορισμό των παρεχόμενων και των ζητούμενων υπηρεσιών κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διάδοσή της.Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού ταιριάσματος για τη σημασιολογική ταξινόμηση υπηρεσιών ιστού, οι οποίες περιγράφονται σε WSDL, με βάση την υπηρεσία που ζητάει ο χρήστης. Η υπηρεσία που ζητάει ο χρήστης είναι και αυτή ένα WSDL έγγραφο. Η ταξινόμηση βασίζεται στη χρησιμοποίηση μιας τεχνικής του διανυσματικού χώρου, της Latent Semantic Indexing (LSI) μεθόδου. Αυτός ο μηχανισμός συνδυάζει πολλές πηγές στοιχείων για τον καθορισμό της ομοιότητας.Μία άλλη συνεισφορά της προσέγγισής μας είναι ότι αξιοποιούμε επιπλέον πληροφορία στις περιγραφές των δημοσιευμένων και των αναζητούμενων υπηρεσιών ιστού χωρίς τη χρήση μίας γλώσσας οντολογιών: Για κάθε υπηρεσία ιστού δημιουργούμε ένα αρχείο XML το οποίο προσθέτει σημασιολογική πληροφορία στο WSDL έγγραφο που περιγράφει την υπηρεσία, χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα