Αξιοποίηση οντολογίων για ανίχνευση επιθέσεων σε περιβάλλον SIP : - Καυκάλας, Άγγελος (2008)
Επιπρόσθετα, παρουσιάζεται η δομή, οι ιδιότητες και τα κυριότερα στοιχεία που απαρτίζουν μια οντολογία.Στην ενότητα που ακολουθεί, παρουσιάζεται η γλώσσα Semantic Web Rule Language, που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία κανόνων στο οντολογικό μοντέλο. Επίσης, αναλύονται οι δύο τρόποι σύνταξης των κανόνων, τα αντίστοιχα συντακτικά έκφρασης της SWRL στην RDF και την XML, όπως και οι ενσωματωμένοι κανόνες της γλώσσας που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν διαλειτουργικότητα στη γλώσσα με τους υπόλοιπους διαδικτυακούς φορμαλισμούςΣτη συνέχεια, παρουσιάζεται ο βασικός τρόπος λειτουργίας του πρωτοκόλλου εγκαθίδρυσης συνόδων σε υποδομές VoIP και η δομή των μηνυμάτων του. Επιπλέον, αναφέρονται οι μηχανισμοί ασφάλειας που χρησιμοποιούνται για την αυθεντικοποίηση, τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας και ακεραιότητας των μηνυμάτων. Ωστόσο, αναλύονται οι τρόποι δράσης κακόβουλων χρηστών, καθώς το πρωτόκολλο παραμένει ευάλωτο σε επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών και επιθέσεις στους μηχανισμούς ανάγνωσης και ανάλυσης των μηνυμάτων.Στην επόμενη ενότητα, παρουσιάζεται αναλυτικά το οντολογικό μοντέλο, ο τρόπος κατασκευής του και η εισαγωγή δεδομένων στο μοντέλο. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται οι κανόνες που αξιοποιήθηκαν για την ανίχνευση επιθέσεων στο πρωτόκολλο SIP, τα αποτελέσματα και οι χρόνοι απόκρισης του, που αποδεικνύουν την παροχή ασφάλειας του μοντέλου σε SIP υποδομές. Στην τελευταία ενότητα, καταλήγουμε στα συμπεράσματα που οδηγούμαστε από την αξιοποίηση ενός τέτοιου φορμαλισμού και αναλύονται τα χαρακτηριστικά που μπορούν υιοθετηθούν από πάροχους VoIP υπηρεσιών.