Δεντρικά ευρετήρια που υποκρύπτουν την ιστορία τροποποίησης τους : - Ντουρντουρέκας, Παναγιώτης (2008)
Η ευρεία χρήση των σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης πληροφορίας θέτει νέες απαιτήσεις και προκλήσεις σε επιστημονικό επίπεδο, μεταξύ αυτών και η ανάγκη προφύλαξης της ιδιωτικότητας των δεδομένων. Ειδικότερα, η μελέτη μας επικεντρώνεται στην προστασία της ιδιωτικότητας σε επίπεδο ευρετηρίου βάσης δεδομένων. Εκεί, οι ντετερμινιστικές δεντρικές δομές δεδομένων που χρησιμοποιούνται ως ευρετήρια διατηρούν επιπλέον ανεπιθύμητη πληροφορία σχετική με τις προηγούμενες καταστάσεις τους και τις ενέργειες που έλαβαν χώρα επάυτών στο παρελθόν, η οποία μπορεί να πλήξει την ιδιωτικότητα. Στην παρούσα εργασία αναφερόμαστε και περιγράφουμε τις δομές δεδομένων που έχουν την ιδιότητα να υποκρύπτουν την ιστορία τροποποίησής τους και τις διακρίνουμε σε κατηγορίες. Από αυτές, ξεχωρίζουμε το παράδειγμα του επιλήσμονος δέντρου και το εφαρμόζουμε σε δύο από τα πλέον δημοφιλή και διαδεδομένα δεντρικά ευρετήρια, το Β+-δέντρο και το R-δέντρο. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς το μεν Β+-δέντρο είναι η δομή ευρετηριοποίησης που χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα γενικού σκοπού ΣΔΒΔ και το δε R-δέντρο κάτι αντίστοιχο για τις χωρικές βάσεις δεδομένων. Έτσι, λοιπόν προχωρούμε στον ορισμό και περιγραφή του επιλήσμονος Β+-δέντρου και του επιλήσμονος R-δέντρου. Αυτά δεν είναι παρά το Β+-δέντρο και το R-δέντρο, αντίστοιχα, με την επιπλέον όμως ιδιότητα ότι υποκρύπτουν την ιστορία τροποποίησής τους. Αυτό σημαίνει ότι τα επιλήσμονα δέντρα διατηρούν την εξαίρετη λειτουργικότητα των αντίστοιχων παραδοσιακών εκδόσεών τους, καθώς δεν υπάρχει κάποια δομική μετατροπή. Η τελευταία έγκειται αποκλειστικά στις διαδικασίες ενημέρωσης των επιλησμόνων δέντρων, οι οποίες εμπεριέχουν μια εγγενή τυχαιοποίηση στην κατεύθυνση ακριβώς της προαναφερθείσας υπόκρυψης της ιστορίας τροποποίησης του δέντρου. Τελικά, προχωρούμε σε υλοποίηση σε ANSI/C του επιλήσμονος Β+-δέντρου και πειραματική σύγκριση της απόδοσής του με το αντίστοιχο παραδοσιακό.