Αξιολόγηση της απόδοσης και των μηχανισμών ασφάλειας του πρωτοκόλλου DUNDi : - Πίσσας, Πέτρος (2008)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, παρουσιάζεται η αξιολόγηση των παραμέτρων ασφάλειας και η αποδοτικότητα του πρωτοκόλλου Distributed Universal Number Discovery (DUNDi). Η πρώτη ενότητα αποτελεί εισαγωγή στην τεχνολογία Voice over Internet Protocol (VoIP) καθώς και στα βασικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών του VoIP.Στην ενότητα που ακολουθεί, παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας Asterisk, όπως οι βασικές της ιδιότητες και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εγκατάσταση και η παραμετροποίηση της. Επίσης, στην ίδια ενότητα περιγράφονται οι βασικοί κατάλογοι που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα Asterisk και ο τρόπος με τον οποίο ενεργοποιείται.Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ο βασικός τρόπος λειτουργίας του πρωτοκόλλου DUNDi. Αναλυτικότερα, περιγράφονται η λογική με την οποία γίνονται οι αναζητήσεις σχεδίων κλήσης και οι βασικές συναλλαγές που εκτελούνται στο πρωτόκολλο. Στη συνέχεια, αναπτύσσονται οι μέθοδοι με τις οποίες παραμετροποιείται το πρωτόκολλο έτσι ώστε να έχουμε μία επιτυχή επικοινωνία μεταξύ δύο κόμβων που το απαρτίζουν. Στην επόμενη ενότητα, περιγράφεται η αρχιτεκτονική του δικτύου το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση των πειραματικών μετρήσεων. Οι εν λόγω μετρήσεις, αν και μικρής κλίμακας, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την απόδοση του πρωτοκόλλου DUNDi. Έτσι, παρουσιάζονται τα πειραματικά δεδομένα τα οποία καταγράψαμε και η μεθοδολογία ανάλυσής τους. Επίσης, παρέχεται μία ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των στατιστικών αποτελεσμάτων καθώς και τα βασικά συμπεράσματα.Στην τελευταία ενότητα αναπτύσσουμε ζητήματα ασφάλειας και αξιοπιστίας σε σχέση με το εν λόγω πρωτόκολλο. Εξετάζονται δηλαδή ζητήματα εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας και πιστοποίησης ταυτότητας στο πρωτόκολλο DUNDi. Τέλος συζητούνται δύο από τα βασικά προβλήματα αξιοπιστίας που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στο πρωτόκολλο DUNDi.