Μελέτη αλγορίθμων τοπικής αναζήτησης για επίλυση κατανεμημένων προβλημάτων ικανοποίησης περιορισμών με προτιμήσεις : - Στεφανής, Γεώργιος (2008)
Η παρούσα εργασία έχει σαν αντικείμενο την υλοποίηση τεχνικών τοπικής αναζήτησης για κατανεμημένα προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα της προτίμησης που έχει ο κάθε πράκτορας πάνω στις τιμές του πεδίου ορισμού. Ο στόχος αυτών των τεχνικών είναι η επίλυση των προβλημάτων, δηλαδή ανάθεση μίας τιμής σε κάθε μία από τις μεταβλητές που συμμετέχουν στο πρόβλημα, έτσι ώστε να μην παραβιάζεται κανένας περιορισμός, και επιπλέον να ικανοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο οι προτίμηση του κάθε πράκτορα ξεχωριστά.. Πολλά συνδυαστικά προβλήματα μπορούν να μοντελοποιηθούν ως προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών και να επιλυθούν με τεχνικές συστηματικής ή τοπικής αναζήτησης. Οι τεχνικές τοπικής αναζήτησης θυσιάζουν την ιδιότητα της πληρότητας για να επιτύχουν μεγαλύτερη ταχύτητα και μπορούν να λύσουν πολύ μεγάλα προβλήματα, το οποία είναι πέρα από τις δυνατότητες των συστηματικών αλγορίθμων. Όταν η πληροφορία σχετικά με ένα πρόβλημα ικανοποίησης περιορισμών είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε διάφορους πράκτορες τότε επιβάλλεται η χρήση κατανεμημένων αλγορίθμων. Στην εργασία αυτή αφού ορίζονται τα προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών και τα κατανεμημένα προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών, παρουσιάζονται ορισμένες εφαρμογές και των δυο και χρήση κατανεμημένων αλγορίθμων. Στην εργασία αυτή αφού ορίζονται τα προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών και τα κατανεμημένα προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών, παρουσιάζονται ορισμένες εφαρμογές και των δυο και γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση ορισμένων άλλων τεχνικών επίλυσής τους. Στην συνέχεια υλοποιούνται διάφορες κατανεμημένες παραλλαγές του αλγόριθμου ελάχιστων συγκρούσεων και δοκιμάζονται σε τυχαία παραγμένα κατανεμημένα προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών. Τέλος γίνεται μια σύγκριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών των υλοποιημένων αλγορίθμων και παρουσιάζονται τα συμπεράσματα από αυτή.