Οι ψηφιακές ταυτότητες και η διαχείρισή τους : - Καββαλάκη, Αλεξάνδρα (2008)
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η ανάγκη απεικόνισης της φυσικής ταυτότητας στον ψηφιακό κόσμο. Η τεχνολογία προσφέρει την δυνατότητα στους ανθρώπους να δράσουν στον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο ταυτόχρονα. Επίσης, προσφέρει την δυνατότητα στα άτομα να αναλάβουν έναν μεγάλο αριθμό ρόλων που είναι συχνά ποικιλόμορφοι. Οι ρόλοι αυτοί αντιπροσωπεύουν τις διάφορες εκφάνσεις της ταυτότητας του κάθε ατόμου. Η δημιουργία και η συντήρηση αυτών των ταυτοτήτων είναι μια καθημερινή διαδικασία που δεν χαρακτηρίζεται από συνεκτικότητα, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για διαχείριση της ψηφιακής ταυτότητας.Σήμερα, η μετάβαση στα συστήματα διαχείρισης ψηφιακών ταυτοτήτων είναι πλέον αναγκαία. Τα συστήματα αυτά εκδίδουν μια ψηφιακή ταυτότητα για κάθε χρήστη και είναι ικανά να ελέγξουν τον κύκλο ζωής τους, από την δημιουργία μέχρι τον τερματισμό.Υπάρχουν δύο κύριες προσεγγίσεις για την υλοποίηση των παραπάνω συστημάτων: Στο ένα άκρο βρίσκονται τα συστήματα διαχείρισης ταυτότητας που είναι κεντρικοποιημένα ως προς τον εξυπηρετητή. Στην προσέγγιση αυτή υπάρχει μια μόνο βάση δεδομένων ταυτοτήτων που χρησιμοποιείται από τον συγκεκριμένο εξυπηρετητή και από τις εφαρμογές που παρέχονται στους χρήστες. Στο άλλο άκρο βρίσκονται τα συστήματα διαχείρισης ταυτότητας που είναι κεντρικοποιημένα ως προς τον χρήστη τα οποία δίνουν στον χρήστη μεγαλύτερο έλεγχο και υποστηρίζουν την αυτόνομη απόφαση του χρήστη για την ποσότητα και την ποιότητα της προσωπικής πληροφορίας που θα αποκαλυφθεί σε τρίτους. Η διαχείριση ταυτότητας ανέρχεται σε δύο διαστάσεις: Πρώτον, στην ασφαλή και αποδοτική δημιουργία, χρήση και διαχείριση της ψηφιακής ταυτότητας που χρησιμοποιείται σε παγκόσμια δίκτυα μεγάλης κλίμακας. Δεύτερον, ως εσωτερική διαδικασία, στα πλαίσια ενός οργανισμού, ως ένα κεντρικό τμήμα της διαχείρισης ασφάλειας.Στα ανοικτά δίκτυα, όπως είναι και το διαδίκτυο, το μείζον ερώτημα είναι με ποιον τρόπο πρέπει να οργανωθεί η διαχείριση της ταυτότητας ώστε να διευκολύνει την αποδοτική αναγνώριση των χρηστών και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την ιδιωτικότητα των χρηστών. Οι πάροχοι υπηρεσιών θα παρέχουν ηλεκτρονική πρόσβαση έπειτα από επιτυχή αυθεντικοποίηση των χρηστών και την ίδια στιγμή οι χρήστες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να προστατέψουν τα προσωπικά στοιχεία, που αποτελούν την ταυτότητά τους, και τις συναλλαγές που διαπράττουν. Στα κλειστά δίκτυα, η διαχείριση ταυτότητας είναι ένα κύριο στοιχείο της διαχείρισης ασφάλειας που επηρεάζεται από οργανωσιακούς και τεχνικούς παράγοντες και ικανοποιεί τις ανάγκες των οργανισμών που την υλοποιούν ώστε να διασφαλίζονται οι πόροι τους. Το ζήτημα της διαχείρισης της ταυτότητας σε κλειστά δίκτυα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη συνεργασίας διάφορων οργανισμών και επομένως ανάγκη διαμοιρασμού της πληροφορίας που σχετίζεται με τις ψηφιακές ταυτότητες. Βασικός στόχος της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι να εντοπιστούν οι συνθήκες και να αναλυθεί το περιβάλλον στο οποίο είναι καταλληλότερη η μια προσέγγιση σε σχέση με την άλλη.