Συνδυασμός πολιτικών εξισορρόπησης φορτίου για υπολογιστικούς κόμβους : - Γερονάτσιος, Σπυρίδων (2008)
Στις μέρες μας, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στην αύξηση του εύρους ζώνης των σύγχρονων δικτύων. Επομένως, μεγάλη ποικιλία υπολογιστικών διεργασιών, σε εφαρμογές σε διάφορους τομείς, μπορούν να εξυπηρετηθούν από ένα κατανεμημένο υπολογιστικό περιβάλλον. Όσο οι απαιτήσεις για υπολογιστικούς πόρους αυξάνονται, γίνεται όλο και πιο σημαντική η ανάπτυξη των δικτύων πλεγματικής υπολογιστικής μέσα σε ένα κατανεμημένο υπολογιστικό περιβάλλον όπως είναι το Διαδίκτυο.Ο κύριος σκοπός της πλεγματικής υπολογιστικής είναι να διαχειρίζεται τους ανενεργούς πόρους με σκοπό την εκτέλεση πολύπλοκων υπολογιστικών διεργασιών. Αυτό όμως είναι αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο, καθώς οι κόμβοι σε ένα υπολογιστικό πλέγμα είναι δυναμικοί και μεταβάλλονται με το χρόνο.Το κεφάλαιο 1 αυτής της διπλωματικής εργασίας περιλαμβάνει την εισαγωγή σε βασικές έννοιες, όπως τα κατανεμημένα συστήματα δίνοντας ορισμούς, χαρακτηριστικά, κατηγορίες και ιστορικά στοιχεία που αντλούνται από την αντίστοιχη βιβλιογραφία. Εξετάζονται επίσης συνοπτικά τα κατανεμημένα υπολογιστικά συστήματα δημόσιων υπολογιστικών πόρων, τα υπολογιστικά πλέγματα και τα ομότιμα δίκτυα.Το κεφάλαιο 2 είναι αφιερωμένο στα υπολογιστικά πλέγματα, όπου δίνονται κάποιοι ορισμοί, τα χαρακτηριστικά τους και οι κατηγορίες τους. Γίνεται επίσης σύγκριση της τεχνολογίας του υπολογιστικού πλέγματος με άλλες τεχνολογίες, όπως την κατανεμημένη υπολογιστική, το Διαδίκτυο, τα ομότιμα δίκτυα και τους υπερυπολογιστές. Στη συνέχεια, αφού αναφερθούν οι χρήσεις της τεχνολογίας του υπολογιστικού πλέγματος, γίνεται εκτενής αναφορά στην αρχιτεκτονική του υπολογιστικού πλέγματος και ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική OGSA και τέλος παρουσιάζονται ορισμένες πλατφόρμες στο υπολογιστικό πλέγμα.Στο κεφάλαιο 3 αναφέρονται ορισμένες τεχνικές διαμοίρασης φορτίου για εφαρμογές πλέγματος στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα η γενική αρχιτεκτονική πλέγματος στο Διαδίκτυο, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο διαμοιρασμός του υπολογιστικού φορτίου σε αρχιτεκτονικές Διαδικτύου και οι πολιτικές διαμοίρασης πόρων σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε όλη την έκταση του πλέγματος.Στο κεφάλαιο 4 παρουσιάζεται η πλατφόρμα GridSim με έμφαση στα χαρακτηριστικά, στην αρχιτεκτονική και στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται προσομοιώσεις με αυτήν. Επίσης, γίνεται αναφορά στην πλατφόρμα GridSim applet και πως αυτή χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση προσομοιώσεων.Τέλος, στο κεφάλαιο 5 παρουσιάζονται κάποιες προσομοιώσεις με τη βοήθεια του εργαλείου GridSim applet και τα συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση αυτές για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών διαμοίρασης πόρων σε ένα υπολογιστικό πλέγμα.