Σχεδίαση και υλοποίηση μιας ασφαλούς και φορητής εφαρμογής Wiki : - Κόλιας, Κωνσταντίνος (2008)
Τα Wikis είναι μια κατηγορία εφαρμογών που διευκολύνουν τους χρήστες στη συνεργασία τους. Βασικές αρχές των Wikis είναι η διευκόλυνση του χρήστη για πρόσβαση στην πληροφορία καθώς και η διευκόλυνση του χρήστη για συνεισφορά στην πληροφορία. Σήμερα, η διάδοση συσκευών με περιορισμένους υπολογιστικούς πόρους, όπως για παράδειγμα, PDAs ή κινητά τηλέφωνα, για την συνεργασία μεταξύ χρηστών, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Είναι αναπόφευκτο λοιπόν, λογισμικό Wiki να μεταφερθεί και σε τέτοιου είδους συσκευές. Πράγματι πολλές είναι οι υλοποιήσεις Wiki που απευθύνονται σε κινητά τηλέφωνα ή PDAs. Από την άλλη πλευρά η υπέρμετρη ασφάλεια που οι περισσότερες εφαρμογές Wiki παρέχουν, ώστε να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες, δεν είναι πάντα επιθυμητή. Πολύ συχνά ένα ανώτερο επίπεδο ασφάλειας απαιτείται, όπως για παράδειγμα στο περιβάλλον ενός οργανισμού. Και σε αυτή την περίπτωση, πολλές είναι οι υλοποιήσεις εκείνες που έχουν επιχειρήσει να το παρέχουν. Ωστόσο, τέτοιου είδους υλοποιήσεις συνήθως στοχεύουν σε υπολογιστές με αυξημένους πόρους και χρησιμοποιούν συμβατικές μεθόδους ασφάλισης που έχουν αναπτυχθεί για τέτοιου είδους συστήματα. Όπως αντιλαμβανόμαστε η υλοποίηση μιας εφαρμογής Wiki που θα παρέχει ασφάλεια και ταυτόχρονα θα απευθύνεται σε συσκευές με περιορισμένους πόρους είναι ένα εγχείρημα με ιδιαίτερες απαιτήσεις.Η συνεισφορά μας είναι η υλοποίηση μιας ασφαλούς εφαρμογής Wiki κατάλληλης για προσπέλαση από συσκευές με περιορισμένους πόρους. Βασιστήκαμε και επεκτείναμε υπάρχουσες τεχνολογίες και πρότυπα όπως XML (για ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ ετερογενών συστημάτων), XML Encryption και XML Digital Signature (για τη διασφάλισή των δεδομένων). Η τελική εφαρμογή όχι μόνο μπορεί να προσπελαστεί από οποιαδήποτε φορητή συσκευή που διαθέτει πρόσβαση στο Διαδίκτυο αλλά είναι και αποδοτικότερη σε σύγκριση με τις συμβατικές ασφαλείς Wiki υλοποιήσεις που υπάρχουν σήμερα.