Περιβαλλοντική παρακολούθηση με τη χρήση ασύρματων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων : - Κωνσταντινίδου, Ελευθερία (2008)
Η εργασία αυτή αποσκοπεί στην παρουσίαση και τη μελέτη διαφόρων μοντέλων παρακολούθησης και πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων και κυριότερα βροχοπτώσεων, μέσα από τη διερεύνηση των καιρικών συνθηκών, από μετρήσεις που παρέχονται από τα ασύρματα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.Η παγκόσμια εξάπλωση των ασύρματων δικτύων εισάγει σημαντική ευκαιρία για χρησιμοποίησή τους στη μελέτη περιβαλλοντικών φαινομένων. Τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα, οι βροχοπτώσεις, η υγρασία, το χιόνι είναι παράγοντες που προκαλούν απώλειες διάδοσης στις ασύρματες ζεύξεις. Κατά συνέπεια, παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ασύρματα συστήματα επικοινωνιών και ως ένα ευρέως εξαπλωμένο, υψηλής ακρίβειας δίκτυο παρακολούθησης ατμοσφαιρικών φαινομένων. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη πως τα δίκτυα αυτά υπάρχουν ήδη, και οι μετρήσεις που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για το σκοπό αυτό γίνονται σε πραγματικό χρόνο λειτουργίας, αντιλαμβανόμαστε πως και στο οικονομικό κομμάτι, υπάρχει αντικειμενικό κέρδος λόγω μη προσθήκης επιπλέον κόστους εγκατάστασης και συντήρησης εξοπλισμού.Στην παρούσα εργασία, θα μελετηθούν τρόποι εκτίμησης του ρυθμού βροχόπτωσης για περιοχές όπου υπάρχουν ασύρματα δίκτυα μικροκυμματικής διάδοσης. Εισαγωγικά, γίνεται μια μικρή επισκόπηση του ρόλου των ραντάρ στις μετεωρολογικές προβλέψεις. Στη συνέχεια, παρατίθεται εισαγωγική θεωρία για τη μικροκυμματική διάδοση εστιάζοντας στο φαινόμενο της εξασθένησης ισχύος του λαμβανόμενου σήματος λόγω επίδρασης ατμοσφαιρικών παραγόντων όπως βροχή, χαλάζι, χιόνι, ρύπανση. Στο φαινόμενο αυτό, βασίστηκαν πρωτοπόρες μελέτες στη δεκαετία του 70, όπου προέβλεπαν και πρότειναν τη χρήση των μικροκυματικών ζεύξεων στη σφαίρα των μετεωρολογικών παρατηρήσεων. Κλειδί στην ιδέα αυτή, ήταν η αντίστροφη εκτίμηση του ρυθμού ή της έντασης βροχοπτώσεων σε μικρή τοπική έκταση κάλυψης από τις αντίστοιχες επίγειες ζεύξεις, μέσω της παρατηρούμενης εξασθένησης ισχύος σήματος. Η μελέτη βασίζεται στη μεθοδολογία που προτείνεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MANTISSA. Παρουσιάζονται τα πειράματα που λάβανε χώρα σε επιλεγμένες περιοχές Ευρωπαϊκών χωρών καθώς και τα αντίστοιχα αποτελέσματά τους. Επίσης, μελετάται ο συμπληρωματικός ρόλος της μεθόδου διαμέσου της εξασθένησης σήματος, δίπλα στις κλασσικές μεθόδους των ραντάρ και βροχόμετρων, όσον αφορά την εκτίμηση του μεγέθους βροχοπτώσεων. Τέλος, παρουσιάζονται συμπεράσματα και προτάσεις εφαρμογής της μεθόδου αυτής στη χώρα μας.