Κβαντική κρυπτογραφία & κβαντική κρυπτανάλυση : - Προύσαλης, Κωνσταντίνος (2008)
Στην εργασία αυτή γίνεται μια διερευνητική μελέτη ως προς το τι έχει ανακαλυφθεί και υλοποιηθεί στο χώρο της Κβαντικής Κρυπτογραφίας και Κρυπτανάλυσης.Αρχικά γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή όπου αναφέρονται τα ορόσημα που έθεσαν τα θεμέλια.Έπειτα εισάγονται ορισμένες βασικές έννοιες του κβαντικού υπολογισμού και στη συνέχεια αναλύονταιτα σημαντικότερα κρυπτογραφικά πρωτόκολλα που εμφανίστηκαν όπως το ΒΒ84, το κβαντικό πρωτόκολλο δέσμευσης bit και η κβαντική ψηφιακή υπογραφή. Ακόμη παρουσιάζονται μερικές σημαντικές κρυπταναλυτικές μέθοδοι, όπως ο αλγόριθμος του Shor,που σχετίζονται άμεσα με το προβλήμα της παραγοντοποίησης ακεραίου σε πρώτους, το πρόβλημα του διακριτού λογάριθμου και το πρόβλημα της κρυμμένης υπο-ομάδας.Τέλος αναφέρονται ορισμένα συμπεράσματα και προοπτικές εξέλιξης αυτού του χώρου έρευνας.