Μοντελοποίηση δεδομένων με χρήση τεχνολογιών δομικών στοιχείων για την επίτευξη σημασιολογικής διαλειτουργικότητας : - Τσουκιάς, Παναγιώτης Ελ (2007)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η μοντελοποίηση δεδομένων των δημοσίων εγγράφων που εμπλέκονται σε υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη σημασιολογικής διαλειτουργικότητας κατά την ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών. Η μοντελοποίηση εκπονήθηκε με χρήση τεχνολογιών Δομικών Στοιχείων, ενώ συμμορφώνεται με τις τεχνικές πολιτικές και τα πρότυπα που ορίζονται στο Ελληνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (GR eGIF).Οι φορείς από τους οποίους προήλθαν τα έγγραφα είναι ο δήμος Άνω Λιοσίων και ο δήμος Νέας Ιωνίας. Μέχρι σήμερα οι δήμοι εξυπηρετούν με γραφειοκρατικές διαδικασίες, πολίτες και επιχειρήσεις, οι οποίες στην σύγχρονη εποχή κρίνονται ζημιογόνες για όλους τους εμπλεκομένους. Κινήσεις στον χώρο αυτό γίνονται διεθνώς ενώ οι τεχνολογίες που εμπλέκονται έχουν ήδη δοκιμαστεί και ωριμάσει στον ιδιωτικό τομέα.Η υλοποίηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί εφαρμογή της μεθοδολογίας δομικών στοιχείων για πρώτη φορά στον χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ακολουθώντας τις εργασίες του GR eGIF. Τα μοντέλα που δημιουργήθηκαν θα ενσωματωθούν στο GR eGIF και μελλοντικά θα χρησιμοποιηθούν ως η βάση πάνω στην οποία θα στηρίζεται η μεταφορά των δεδομένων μεταξύ ετερογενών συστημάτων κατά την παροχή αυτοματοποιημένων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Για την υλοποίηση χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα προγραμματισμού XMLSpy της ALTOVA και η γλώσσα XML.