Μοντελοποίηση υπηρεσιών με στόχο την ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα : - Θεοδωρίδης, Ιωάννης, 1984- (2008)
Η πληροφορία είναι ένας από τους βασικούς πόρους της κοινωνίας σήμερα, ένας πόρος κοινός ανάμεσα στην κυβέρνηση, την ιδιωτική πρωτοβουλία, ή το άτομο. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν τις δομές τους, ώστε να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την ικανοποίηση και την συμμετοχή των πολιτών. Κατά συνέπεια η χρήση της Πληροφορικής από τις κυβερνήσεις, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αποτελεί ένα εργαλείο που διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.Δυστυχώς, η έως σήμερα εμπειρία, από την υλοποίηση μεγάλων έργων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συνηγορεί προς την ανάγκη της χρήσης μεθόδων Μοντελοποίησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών για την υλοποίησή τους, ώστε να μειωθούν οι αστοχίες, το κόστος, η γραφειοκρατία και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η μοντελοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών για την διευκόλυνση της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δημόσιων φορέων. Τα μοντέλα που θα αναπτυχθούν συμμορφώνονται πλήρως με τα πρότυπα που έχει ορίσει το Ελληνικό Πλαίσιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Greek e-GIF).Η μοντελοποίηση των διαδικασιών που παρέχουν οι κυβερνητικοί φορείς και η αποτύπωση της διακυβερνητικής ροής των πληροφοριών αποτελούν ένα κρίσιμο βήμα για την παροχή πραγματικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών διαφόρων επιπέδων. Στόχος της διπλωματικής είναι η αποτύπωση της παρούσας κατάστασης(as-is situation) των υπηρεσιών που προσφέρουν οι κυβερνητικοί φορείς σε πολίτες και επιχειρήσεις και η προσέγγιση της μελλοντικής (to-be situation).Η σημειογραφία των μοντέλων βασίστηκε στο πρότυπο BPMN (Business Process Modeling Notation) και η υλοποίηση τους πραγματοποιήθηκε από το εργαλείο ADONIS. Η διπλωματική στοχεύει στην κατασκευή ενός συνόλου τυποποιημένων διαδικασιών για τις σημαντικότερες υπηρεσίες μέσα σε έναν ελληνικό δήμο.