Δικανική ετοιμότητα πληροφοριακών & επικοινωνιακών συστημάτων : - Σγάρας, Χρήστος (2007)
Στην προσπάθεια δικανικής ετοιμότητας των ΠΕΣ τους, οι οργανισμοί πρέπει Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην πλειονότητα των επιχειρησιακών διαδικασιών σήμερα, οι περισσότεροι οργανισμοί υποτιμούν τη συχνότητα με την οποία ενδέχεται να κληθούν να προσκομίσουν αξιόπιστα στοιχεία των γεγονότων που έχουν λάβει χώρα στα Πληροφοριακά & Επικοινωνιακά Συστήματά (ΠΕΣ) τους. Επίσης, είτε αγνοούν είτε υποτιμούν τις απαιτήσεις που επιβάλλει το νομικό σύστημα σχετικά με την εξασφάλιση της αποδεικτικής ισχύος και της αξιοπιστίας των ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων. Αμφότερες οι δύο προηγούμενες διαπιστώσεις ελλοχεύουν δυσμενείς επιδράσεις στην ευημερία ενός οργανισμού σε περίπτωση που δεν αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά.Στην προσπάθεια δικανικής ετοιμότητας των ΠΕΣ τους, οι οργανισμοί πρέπει πρωταρχικά να προσδιορίσουν τους σημαντικότερους κινδύνους ώστε να εντοπισθούν οι πιθανές πηγές ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων. Στην αξιοπιστία των αποδεικτικών στοιχείων σημαντικό ρόλο παίζουν η αποδεικτική ισχύς και η βαρύτητα τους. Σε διαδικαστικό επίπεδο, θα πρέπει να τηρείται η συνοχή στη διαδικασία συλλογής και διαχείρισης των στοιχείων.Η τεχνολογία παρέχει ευρείες δυνατότητες συλλογής ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων για ποικίλα τεχνολογικά περιβάλλοντα από υπολογιστές παλάμης έως πολύπλοκα διασυνδεδεμένα υπολογιστικά συστήματα μεγάλου εύρους. Στις ψηφιακές διερευνήσεις μπορούν να συνδράμουν εξειδικευμένα εργαλεία λογισμικού που παρέχουν εξελιγμένες δυνατότητες συσχετισμού των γεγονότων εντός των ΠΕΣ. Σε κάθε περίπτωση, η αναλυτική τεκμηρίωση των συστημάτων καθώς και η ύπαρξη σαφώς προκαθορισμένων διαδικασιών για τη συντήρησή τους μπορούν να συμβάλλουν στην αξιοπιστία των στοιχείων.Από την άλλη πλευρά, στις δυνατότητες της τεχνολογίας τίθενται όρια που προέρχονται από το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Τα σημαντικότερα νομικά ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τις ψηφιακές διερευνήσεις σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα είναι η αποδεικτική ισχύς των ηλεκτρονικών εγγράφων στην ηλεκτρονική δικαιοπραξία και γενικότερα των ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων στο δικαστήριο, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και η παρακολούθηση στον εργασιακό χώρο. Συμπερασματικά, οι οργανισμοί ενδέχεται να δεχθούν απώλειες σε νομικές διαμάχες και ασφαλιστικές αξιώσεις εξαιτίας της αδυναμίας τους να παράσχουν αξιόπιστα ψηφιακά αποδεικτικά στοιχεία από τα ΠΕΣ τους. Η δικανική ετοιμότητα των ΠΕΣ συνδέεται άμεσα με τη διαφύλαξη της δημόσιας εικόνας και των συμφερόντων των οργανισμών όταν λαμβάνει χώρα μια κρίση. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ληφθούν προληπτικές ενέργειες σε οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο όπως η δημιουργία διαδικασιών και η εγκατάσταση τεχνολογικών μηχανισμών.