Ασφάλεια σε περιβάλλον Solaris : - Ζάρπας, Νικόλαος (2008)
Η διπλωματική αυτή εργασία είναι βασισμένη στην παρουσίαση, και στον τρόπο λειτουργίας των μηχανισμών ασφάλειας του λειτουργικού συστήματος Solaris. Αρχικά, παρουσιάζονται κάποια εισαγωγικά-ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη του, από τις αρχές το 1982 που πρωτοπαρουσιάστηκε με το όνομα Sun UNIX 0.7, μέχρι το σημερινό Solaris 10. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρατίθεται το πρωτοποριακό σύστημα αρχείων Zetabyte File System (ZFS) στο οποίο είναι βασισμένη η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος Solaris -τα βασικά χαρακτηριστικά του- πώς παρέχει προστασία των αρχείων με τη χρήση ACLs και πώς μπορεί να ελέγξει την ακεραιότητα των δεδομένων.Στο δεύτερο κεφάλαιο, περιγράφονται κάποια γενικά χαρακτηριστικά που αφορούν την ασφάλεια των πληροφοριών. Στο πρώτο μέρος πιο συγκεκριμένα υπάρχουν οι απαιτήσεις ασφάλειας. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται μερικές από τις πιο γνωστές επιθέσεις. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται μερικές ασφαλείς αρχιτεκτονικές. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται κάποιο μηχανισμοί που παρέχουν αυθεντικοποίηση και εξηγείται εν συντομία ο τρόπος λειτουργίας αυτών. Το τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζει κάποια εργαλεία της Sun Microsystems που παρέχουν ακεραιότητα δεδομένων. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ένα εργαλείο, όπου απευθύνεται κυρίως σε διαχειριστές συστημάτων και παρέχει δυνατότητες παρακολούθησης και ανάλυσης του συστήματος. Στη συνέχεια, περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας του και η γλώσσα προγραμματισμού D, την οποία χρησιμοποιεί ο χρήστης για να έρθει σε επαφή με αυτό. Τέλος, γίνεται μια σύντομη αναφορά στο πως λειτουργεί ο buffer του DTrace και επιτυγχάνεται η αποτροπή από επιθέσεις του τύπου buffer overflow. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο προτείνεται μια στρατηγική ασφαλείας, την οποία θα μπορεί να εφαρμόσει ο χρήστης σε ένα λειτουργικό σύστημα Solaris, ανεξαρτήτως τι υπηρεσίες θα παρέχει (webserver, ftpserver, mailserver, κλπ).