Το μοντέλο Van Hiele για την άναπτυξη της γεωμετρικής σκέψης : - Δημολιάνη, Ελένη (2007)
Στα πλαίσια της πτυχιακής αυτής εργασίας, αναλύεται πλήρως το μοντέλο γεωμετρικής σκέψης κατά Van Hiele. Οι Van Hiele επίσης θεωρούσαν αναγκαίο να σχεδιάζουν οι δάσκαλοι πολλές δραστηριότητες, μια μέθοδος ανακάλυψης και πειραματισμού. Στο μοντέλο αυτό έχει στηριχθεί η διεξαγωγή μεγάλου αριθμού ερευνών σε διάφορες χώρες. Μια ανάλογη έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια της εργασίας αυτής. Η προκειμένη έρευνα είχε ως σκοπό της την αξιολόγηση του επιπέδου γεωμετρικής σκέψης των μαθητών των λυκείων του Ν. Σάμου, εξετάζοντας τις επιδόσεις ενός δείγματος μαθητών στο τεστ Van Hiele, ένα ερωτηματολόγιο με βάση τις αρχές της ομώνυμης θεωρίας. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και η στατιστική ανάλυση των δεδομένων. Η εργασία ολοκληρώνεται με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και συμπεράσματα.